c S

V 11 mesecih lani 6,3-odstotna rast industrijske proizvodnje

10.01.2017 11:29 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Industrijska aktivnost v Sloveniji se je v obdobju od januarja do novembra 2016 glede na enako obdobje leto prej zvišala za 6,3 odstotka. Za nekaj manj so se zvišali prihodki od prodaje, in sicer za 5,5 odstotka, najbolj v predelovalnih dejavnostih. Nadaljuje se tudi trend zviševanja zalog, ugotavlja statistični urad.

V lanskem novembru je bila industrijska aktivnost podjetij v Sloveniji za 0,9 odstotka višja kot v oktobru. V predelovalnih dejavnostih se je zvišala za 1,2 odstotka ter v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za odstotek, medtem ko se je v rudarstvu znižala za 27,2 odstotka.

V primerjavi z novembrom 2015 je bila vrednost industrijske proizvodnje v lanskem novembru višja za 7,4 odstotka. Statistiki opažajo rast v vseh treh namenskih skupinah.

Industrijska podjetja so v lanskem novembru ustvarila za 0,8 odstotka več prihodkov kot v oktobru. A ti so se povečali le v predelovalnih dejavnostih (za 1,2 odstotka), medtem ko so se v rudarstvu zmanjšali za 14,2 odstotka.

Mesečno zvišanje prihodkov od prodaje je dodatno vplivalo na njihovo skupno letno rast. Posledično so bili prihodki od prodaje v prvih enajstih mesecih leta 2016 za 5,5 odstotka višji kot v enakem obdobju prejšnjega leta.

Trend zviševanja zalog se nadaljuje. Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje je bila tako v novembru 2016 za 0,7 odstotka višja kot oktobra. V predelovalnih dejavnostih je bila višja za 0,9 odstotka, medtem ko je v rudarstvu upadla za 20,8 odstotka.