c S

Pahor danes na obisku pri novem avstrijskem kolegu

10.01.2017 08:26 Ljubljana/Dunaj, 10. januarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se bo danes na Dunaju sešel z novoizvoljenim predsednikom Avstrije Alexandrom Van der Bellnom. Gre za prvo srečanje Pahorja z nedavno izvoljenim avstrijskim kolegom. Pahor se bo ob tej priložnosti sestal tudi s kanclerjem Christianom Kernom, so sporočili iz njegovega urada.

Obisk bo spoznavne in delovne narave, na njem pa se bosta slovenski in avstrijski predsednik osredotočila predvsem na dvostransko sodelovanje ter najaktualnejša vprašanja, povezana s prihodnostjo EU in sodelovanjem obeh držav v njej. Glede EU bo Pahor avstrijskemu kolegu poudaril, da se Slovenija zavzema za trdno, povezano in enotno EU ter da ostaja zavezana nadaljnji integraciji EU.

Sogovornika, ki bosta imela ob obisku tudi kratko izjavo za medije, se bosta predvidoma dogovorila za čimprejšnji uradni predsedniški obisk in nadaljevanje trilateralnih srečanj (Slovenija - Avstrija - Hrvaška). Pahor bo po navedbah njegovega urada Van der Bellnu, ki bo prihodnji gostitelj, predlagal, da bi naslednje srečanje potekalo čim prej, še v prvi polovici leta, saj je bilo zadnje 18. marca 2016 na Hrvaškem.

Na obisku bosta Pahor in njegov avstrijski kolega izmenjala ocene o ravni doseženega meddržavnega dialoga, ki ga Slovenija po navedbah Pahorjevega urada ocenjuje kot prijateljskega, partnerskega in zelo razvejanega, ter spregovorila o gospodarskem sodelovanju med državama.

Avstrija je tretja gospodarska partnerica Slovenije, njena največja naložbenica, Avstrijci pa so na drugem mestu po številu prihodov turistov in nočitev v Sloveniji. Prav tako slovenska severna soseda ostaja najpomembnejše tržišče za Luko Koper, ta pa najpomembnejše pristanišče za Avstrijo, ugotavljajo v Pahorjevem uradu.

Na obisku bo govora tudi o problematiki migracij, glede katerih bo Pahor predvidoma izpostavil podporo skupnemu odzivu EU in ohranitvi dogovora med Evropsko unijo in Turčijo, so še zapisali v uradu predsednika republike.