c S

V ameriškem senatu se začenjajo zaslišanja kandidatov za najvišje položaje v Trumpovi vladi

10.01.2017 08:25 Washington, 10. januarja (STA) - Ameriški senat začenja danes, ko bo imel predsednik ZDA Barack Obama v Chicagu svoj poslovilni govor po dveh štiriletnih mandatih, zaslišanja kandidatov za najvišje položaje v prihodnji vladi Donalda Trumpa. Najprej bosta na vrsti kandidata za pravosodnega ministra in ministra za domovinsko varnost. Med njimi ni nobenega demokrata.

Demokratski senatorji opozarjajo, da večina Trumpovih kandidatov še ni uspešno prestala pregleda FBI glede morebitnih konfliktov interesov ali ustreznosti za položaje, vendar pa je vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja v nedeljo zagotovil, da bodo zaslišanja šla naprej.

Še najmanj težav bo pri potrjevanju kandidata za pravosodnega ministra senatorja iz Alabame Jeffa Sessionsa, ki je med kolegi iz obeh strank, tudi v odboru za pravosodje, katerega je član, popularen. Session je Trumpov podpornik, zagovornik in svetovalec, novoizvoljeni predsednik pa ga je opredelil kot pravno avtoriteto svetovnega formata.

Prav tako danes bo v odboru za domovinsko varnost in vladne zadeve nastopil upokojeni general John Kelly, ki ga Trump želi na položaju ministra za domovinsko varnost. Tudi pri nekdanjemu marincu in poveljniku južnega poveljstva, zadolženega za Srednjo in Južno Ameriko, se ne obetajo težave. Kritiki opozarjajo na njegovo zadržanost glede odpiranja vseh bojnih položajev v vojski za ženske.

V sredo, ko bo imel Trump svojo prvo novinarsko konferenco po zmagi na volitvah 8. novembra, bodo zaslišanja štirih kandidatov. Odbor za mednarodne odnose bo zaslišal kandidata za državnega sekretarja glavnega izvršnega direktorja naftnega podjetja ExxonMobil z dobrimi zvezami v Rusiji Rexa Tillersona.

Odbor za obveščevalne dejavnosti bo zaslišal kongresnika iz Kansasa Mika Pompea za položaj direktorja obveščevalne agencije Cia. Nekdanji vojaški častnik velja za ostrega republikanskega strankarskega bojevnika od leta 2010, ko je bil prvič izvoljen v kongres.

Odbor za zdravstvo, izobraževanje, delo in pokojnine bo zaslišal kandidatko za ministrico za izobraževanje Betsy DeVos. Konservativna aktivistka za tako imenovane šolske vavčerje pri demokratih vzbuja skrb zaradi škode javnemu šolstvu, ki jo bo povzročila s preusmerjanjem proračunskega denarja v zasebne.

Kandidatka za ministrico za transport Elaine Chao vzbuja le en pomislek in to je njena zakonska zveza z Mitchem McConnellom. Nekdanja namestnica ministra za transport in nekdanja ministrica za delo je ena redkih izkušenih washingtonskih politikov, ki jih je Trump predvidel za svoj kabinet in dobro znana vsem senatorjem.

Zadnji trije kandidati v tem tednu bodo zaslišani v četrtek. To so milijarder Wilbur Ross, ki ga želi Trump na položaju ministra za trgovino, nekdanji kirurg in predsedniški kandidat Ben Carson pa kandidira za stanovanjskega ministra. Odbor za zdravstvo, izobraževanje, delo in pokojnine bo zaslišal milijarderja Andyja Pudzerja kot kandidata za ministra za delo.

Ameriški predsednik si izbere kandidate za ministrske in nekatere druge najvišje položaje v svoji administraciji, senat pa ima nalogo, da jih zasliši in potrdi ali zavrne. V skladu s tradicijo, da ima zmagovalec pravico do sestave svoje vlade, se je doslej izjemno redko zgodilo, da so kakšnega kandidata zavrnili ne glede na to, kdo ima večino v senatu.