c S

Nemčija načrtuje zaostritev protiteroristične zakonodaje

10.01.2017 08:22 Berlin, 09. januarja (STA) - Nemški pravosodni minister Heiko Maas je po vrsti terorističnih napadov, ki so lani prizadeli Nemčijo, danes predstavil načrte za zaostritev nemške protiteroristične zakonodaje. V skladu s predlaganimi ukrepi bi lahko priprli džihadiste, ki bi predstavljali grožnjo za javno varnost.

"Želimo izpopolniti pogoje, da bi lahko tudi tiste, ki bi predstavljali potencialno grožnjo, priprli za več kot 18 mesecev", kot je mogoče sedaj, je Maas povedal za nemško javno televizijo. Tiste, ki bi jih priprli, pa bi nato vrnili v njihovo domovino, ministrove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrepi vključujejo tudi uvedbo elektronskih naprav, s katerimi bi izboljšali nadzor nad domnevnimi teroristi, ki prebivajo v Nemčiji. O predlogu bo Maas v torek razpravljal z nemškim notranjim ministrom Thomasom de Maizierom, ki je sicer že pred tem predstavil vladne načrte za prenovo varnostnega aparata države. Ostro nasprotovanje proti slednjim so izrazile oblasti posameznih dežel, ki bi jim v skladu s predlogom odvzeli nekatere pristojnosti.

Srečanje bo namenjeno pogovoru o nadaljnjih ukrepih po terorističnem napadu na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je decembra lani umrlo 12 ljudi, okoli 50 pa jih je bilo ranjenih. Domnevni napadalec, 24-letni Tunizijec Anis Amri, ki je bil povezan s skrajno skupino Islamska država, bi moral biti deportiran v domovino. Amrija, ki je imel 14 različnih identitet, so nadzorovale tudi zvezne varnostne oblasti, a so nadzor opustile.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala k hitrejšemu izgonu neuspešnih prosilcev azila. "Tisti, ki so tu nelegalno, morajo zapustiti našo državo," je odločno dejala Merklova. Izkušnje kažejo, da se lahko oblasti odločijo veliko hitreje, ali naj prosilci za azil ostanejo v Nemčiji in katera država je dovolj varna za njihovo vrnitev, je dodala.

Merklova je povedala še, da morajo evropske varnostne službe okrepiti sodelovanje, saj se bodo tako lažje soočile z grožnjami terorizma. "V EU potrebujemo boljše mreženje," pravi nemška kanclerka.