c S

Tisoče migrantov zmrzuje ob balkanski poti

10.01.2017 08:22 Ženeva, 09. januarja (STA) - Tisoče migrantov v Grčiji in drugod na Balkanu trpi zaradi hudega mraza, lokalne oblasti pa se niso uspele pripraviti na takšno stanje, opozarja nevladna organizacija Zdravniki brez meja (MSF). Takšno stanje je nevarno zdravju, pravijo v organizaciji s sedežem v Ženevi.

Na grških otokih več tisoč migrantov živi v enostavnih šotorih, medtem ko tamkajšnje oblasti rešujejo njihove prošnje za azil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Migranti, ki so v zadnjih mesecih poiskali pomoč pri psihologih MSF, so dejali, da jim slabe razmere za življenje povzročajo duševne težave. MSF poroča o 7500 migrantih, ki so trenutno nastanjeni v prenatrpanih taborih ali zavetiščih. V zapuščenih in neogrevanih stavbah v Beogradu se skriva okrog 2000 mladih ljudi.

"Priče smo najbolj krutim in nehumanim posledicam evropskih politik, ki jih uporabljajo za odvračanje in žrtvovanje tistih, ki le iščejo varnost in zaščito v Evropi," pravi Stefano Argenziano, koordinator na področju migracij pri MSF.