c S

Sindikati po zagotovilu ministrstva nimajo razloga za skrb glede poklicnih pokojnin

10.01.2017 08:15 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Na ministrstvu za delo ob napovedi sindikalnega protesta zaradi znižanja prispevne stopnje za poklicno zavarovanje opozarjajo, da ima večina vključenih v zavarovanje na svojih individualnih računih presežek. Pri tistih, pri katerih se ni zbralo dovolj sredstev, pa bo primanjkljaj pokrit iz solidarnostnih rezerv. Razloga za bojazen ni, pravijo.

Odbor sklada obveznega dodatnega poklicnega zavarovanja je ob obravnavanju besedila pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja menil, da bi bilo smiselno prispevno stopnjo, upravljavsko provizijo in višino solidarnostnih rezerv določiti za dveletno obdobje, je v odzivu na napoved sindikalnega protesta novinarjem pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar.

Delodajalci kot plačniki prispevka so se po njegovih besedah zavzemali celo za šestodstotno prispevno stopnjo. Pri tem so opozarjali, da ima kar 95 odstotkov zavarovancev presežek, je dejal.

Če se bo po dveh letih pokazalo, da prispevna stopnja, znižana z 9,25 na osem odstotkov, ni ustrezna, jo bo Kapitalska družba (Kad) po njegovih zagotovilih ustrezno popravila. "Tako da ni nobene bojazni," je poudaril.

Namen poklicnega zavarovanja je po njegovih besedah zagotoviti poklicno pokojnino. V praksi je do zdaj le približno 200 ljudi uveljavilo poklicno pokojnino, je povedal.

Spomnil je na izračune Kada, po katerih bo od približno 45.000 zavarovancev v naslednjih desetih letih pri približno 600 zavarovancih minimalni primanjkljaj, medtem ko bodo ostali imeli presežek. Po novem pa bodo tistim, ki imajo primanjkljaj, manjkajoči znesek izplačali iz solidarnostnih rezerv.

Kad je po Pogačarjevem pojasnilu z novo zakonodajo dobil novi nalogi - pobiranje in izterjavo prispevkov za poklicno pokojninsko zavarovanje, zato bodo imeli dodatne stroške. Sicer pa je upravljavska provizija stvar upravljavca, je pojasnil.

Ministrstvo po njegovem zagotovilu spremlja zaslužek Kada. Če se bo pokazalo, da je provizija previsoka, jo bo treba znižati, je dejal.

Po podatkih Kada je približno tretjina od 45.000 zavarovancev v poklicnem zavarovanju iz javnega sektorja, ostali pa so iz zasebnega. Trenutno je sicer aktivnih 30.000 zavarovancev, je povedal Pogačar.

Sindikati s člani na težkih delovnih mestih oz. delovnih mestih, ki jih po določeni starosti ni več mogoče zanesljivo opravljati, so proti znižani prispevni stopnji za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje. Prav tako nasprotujejo višji upravljavski proviziji.

Nezadovoljstvo bodo izrazili na protestnih demonstracijah 18. januarja pred ministrstvom za delo, so povedali na današnji novinarski konferenci.

V poklicno zavarovanje se morajo pod določenimi pogoji obvezno vključiti zavarovanci, ki opravljajo bodisi zdravju škodljiva dela bodisi dela, ki jih po določeni starosti ni več mogoče uspešno opravljati, denimo policisti, vojaki, gasilci, železničarji, rudarji in piloti.

Poklicno zavarovanje v skladu z zakonom pomeni zbiranje prispevkov delodajalcev na osebnih računih zavarovancev, ki na tej podlagi pridobijo pravico do poklicne pokojnine.