c S

ZSSS bo usklajena stališča do bele knjige o pokojninah nesel na vlado

10.01.2017 10:34 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Na izredni seji konference Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bodo sindikati danes dokončno uskladili stališča do bele knjige o reformi pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter jih kasneje predali vladi. Ali jih bo na Gregorčičevi ulici sprejel kateri od vladnih predstavnikov, še ni znano.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je belo knjigo o pokojninah predstavilo sredi aprila. Kot temeljni upokojitveni pogoj predvideva starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe. Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let, pravico do predčasne pokojnine pa bi črtali. Bela knjiga naj bi se nanašala na pokojnine generacij, ki šele študirajo ali so na začetku karierne poti.

Belo knjigo o pokojninah, o kateri bodo danes sindikati razpravljali na izredni seji v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, je odbor za enake možnosti ZSSS v oktobru v celoti zavrnil. Po njihovem prepričanju naj bi med drugim drastično poslabšala položaj žensk. Kot najbolj boleč predlog so izpostavili ukinitev ukrepov pozitivne diskriminacije v korist žensk v okviru pokojninskega sistema.

Odbor je nasprotoval tudi vsakršnemu podaljševanju obdobja za izračun pokojninske osnove, saj bi tak ukrep močno znižal pokojnine, predvsem ženskam. V ZSSS so takrat še menili, da predlogi bele knjige drastično poslabšujejo tudi položaj upokojencev.

Ministrstvo za delo je na očitke ZSSS pojasnilo, da je bela knjiga strokovni dokument, ki služi zgolj kot podlaga za širšo javno razpravo o možnih načinih zagotavljanja dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema. Po njihovih navedbah dokument ne podaja dokončnih rešitev, ampak bodo te oblikovane v okviru socialnega dialoga in opravljene javne razprave.