c S

Moskvo "amaterske" obtožbe ZDA o hekerskih napadih utrujajo

09.01.2017 14:21 Moskva, 09. januarja (STA) - Kremelj je danes poročilo ameriških obveščevalcev o ruskih hekerskih napadih, s katerimi naj bi Moskva skušala vplivati na izid ameriških predsedniških volitev, označil za amatersko in neutemeljeno. Dodali so, da jih te obtožbe "utrujajo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za popolnoma neutemeljene obtožbe na amaterskem nivoju," je povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov. "Te obtožbe nas začenjajo utrujati," je dodal in poudaril, da gre za "pravi lov na čarovnice". Ta izraz je sicer glede tega vprašanja uporabil že novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump, ki je dejal, da gre za "politični lov na čarovnice", s katerim ga želijo diskreditirati.

"Še naprej kategorično zavračamo vsakršno vpletenost Moskve" v informacijske napade na ZDA, je dejal Peskov. Ocenil je še, da to poročilo ne vsebuje nobene osnove za obtožbe iz Washingtona. "Še vedno ne vemo, katere podatke so uporabili tisti, ki so sprožili te neutemeljene obtožbe," je vztrajal.

Ameriške obveščevalne agencije so v petek po srečanju Trumpa z obveščevalnimi šefi objavile poročilo z neposredno obtožbo Rusije in njenega predsednika o kampanji vplivanja na ameriške volivce, da zavrnejo demokratko Hillary Clinton in izberejo republikanskega kandidata.

Ruski hekerji naj bi med drugim vdrli v račune elektronske pošte demokratske stranke in njihove kandidatke, spletni portal Wikileaks pa je ukradeno pošto objavil pred volitvami, s čimer naj bi nameravali oslabiti Clintonovo.