c S

V Republiki srbski praznujejo sporni praznik

09.01.2017 14:19 Banja Luka, 09. januarja (STA) - V Republiki srbski danes praznujejo sporni praznik republike, v okviru katerega v Banja Luki poteka svečana parada, ki jo ob robu spremlja pehotni polk v sestavi vojakov iz te entitete BiH. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je ponovil, da lahko ta srbska entiteta ostane v BiH le, če se vsa oblast vrne entitetam.

"Republika srbska je odločena živeti svoje življenje kot država, odločena je tudi skladno z daytonskim sporazumom izvajati svoje izvorne pravice," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina izjavil Dodik ob začetku praznovanj ob spornem dnevu Republike srbske, ki ga je ustavno sodišče BiH razglasilo za neustavnega.

Slovesnosti se udeležujejo tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić in nekateri ministri srbske vlade, prav tako sta v Banja Luki srbski princ Aleksandar Karađorđević in poglavar srbske pravoslavne cerkve Irinej. Ob prihodu je Irinej izjavil, da je Republika srbska božja stvaritev, ki je nastala, da bi Srbi preživeli.

V prestolnici srbske entitete BiH so danes pripravili svečano parado. Na njej sodelujejo pripadniki notranjega ministrstva Republike srbske, civilna zaščita, gasilci, tamkajšnje borčevske organizacije, študenti in predstavniki športnih klubov, pa tudi člani banjaluške filharmonije in mažoretke, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

V postroju ob robu dogajanja pa so pripadniki tretjega pehotnega polka Republike srbske. Slednjega je danes pregledal predsedujoči predsedstvu BiH Mladen Ivanić in mu odredil, naj "ostane na lokaciji", kar skorajda predstavlja njegovo sodelovanje pri paradi, navaja Hina. Sodelovanje pri paradi so pehotnemu polku osrednje oblasti BiH prepovedale.

Ob prazniku je Dodik pripravil tudi sprejem za visoke goste, na programu je svečana akademija. Sicer pa bodo v središču Banja Luke danes pripravili še koncerte, med drugim bo nastopilo 100 srbskih trubačev.

Ustavno sodišče BiH je v začetku decembra lani zavrnilo referendum, ki so ga 25. septembra izvedli v Republiki srbski, in njegov izid. Po mnenju sodišča je bil referendum, na katerem so odločili, da 9. januar ostane dan Republike srbske, v nasprotju z ustavo BiH.

Ta datum je namreč za marsikoga v BiH sporen, saj gre za dan, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH", kar je privedlo do vojne.