c S

V zadnjem tednu v nemirih v brazilskih zaporih umrlo prek sto ljudi

09.01.2017 12:43 Brasilia, 09. januarja (STA) - V osrednjem zaporu v Manausu na severu Brazilije so bili v nedeljo ubiti najmanj štirje zaporniki, našli pa so tudi trupla treh zapornikov, ki so bili ubiti pred tem. Skupno je tako v zadnjem tednu v nemirih v brazilskih zaporih umrlo več kot 100 ljudi.

Vzrok za najnovejšo dramo še ni znan, so sporočili iz lokalnega odbora za krizno upravljanje. Trenutno situacijo sicer ocenjujejo kot stabilno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do upora zapornikov je pred tednom dni prišlo v drugem zaporu v Manausu, pri čemer je umrlo okoli 60 zapornikov. Več zapornikov je bilo obglavljenih. Tedaj je iz treh zaporov v prestolnici brazilske zvezne države Amazonas pobegnilo okoli 300 zapornikov. Do nemira, v katerem je bilo obglavljenih 33 zapornikov, pa je pretekli petek prišlo tudi v zvezni državi Roraima na severu Brazilije.

Nemiri so predvsem posledica vojne med različnimi mamilarskimi združbami. Zvezne države na severu Brazilije, ki mejijo na največje proizvajalke kokaina Kolumbijo, Bolivijo in Peru, predstavljajo glavna bojišča. Združbe pogosto tudi nadzorujejo zapore.

Brazilija se s 622.000 zaporniki uvršča na četrto mesto po številu zapornikov za ZDA, Kitajsko in Rusijo. Zasedenost znaša kar 167 odstotkov, za rešitev problema pa bi morali kapacitete povečati za 50 odstotkov.

Brazilski predsednik Michel Temer je pretekli četrtek predstavil nov varnostni načrt, ki predvideva odprtje novih zaporov v vseh zveznih državah in modernizacijo zaporniškega sistema.