c S

Jutarnji list: Izjave Cerarja in Erjavca potrdile nesmiselnost arbitraže

09.01.2017 11:54 Zagreb, 09. januarja (STA) - Izjave slovenskega premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca na posvetu slovenskih diplomatov prejšnji teden kažejo, da arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško ni več smiselna, danes piše Jutarnji list, ki se sklicuje na vire v hrvaški vladi. Trdijo, da izjave dodatno kontaminirajo arbitražo in kažejo nemoč slovenske strani.

Hrvaška je v arbitražnem postopku o meji med Hrvaško in Slovenijo vse naredila v skladu s predpisi, odločitev o izhodu iz arbitraže pa temelji na mednarodnem pravu in dunajski konvenciji o pravu mednarodnih pogodb, je izjavil neimenovani vir zagrebškega časnika iz hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve.

Časnik izpostavlja, da glede arbitraže v hrvaški politiki obstajata kontinuiteta in soglasje, medtem ko izjave Cerarja in Erjavca kažejo na dve zadevi.

Prvič, iz njunih izjav izhaja, da vesta, kdaj se bo arbitraža končala, s čimer dodatno kontaminirata postopek. "Njuni zadnji izjavi sta samo še en dokaz, da je arbitraža izgubila svoj smisel," poudarja Jutarnji list.

Poleg tega je šef slovenske diplomacije pokazal tudi nemoč glede arbitraže, ko je zahteval, naj se v spor vplete Evropska unija, še piše časnik.

"To pa ne bo šlo. Mi smo enakopravna članica EU, spor o meji je dvostransko vprašanje, ki ni del pristopnih pogajanj niti pogodbe o pridruževanju z EU. Torej, lahko ga rešimo le z dvostranskimi pogovori," je izjavil neimenovani sogovornik časnika.

Kot ključno določilo arbitražnega sporazuma iz novembra 2009 je izpostavil navedbo, da arbitražnega postopka ne bodo začeli, dokler ne bo Hrvaška postala članica EU.

"Hrvaška je pripravljena na pogovore o meji, a samo dvostranske. Vprašanje meje je dvostransko in tako bo tudi urejeno. Brez vpletanj drugih držav članic EU in brez kakršnih koli pritiskov," je sklenil.

Cerar in Erjavec sta prejšnji teden na posvetu slovenske diplomacije poudarila, da bo treba odločitev arbitražnega sodišča, ko bo sprejeta, čim prej uveljaviti.

Erjavec je dejal, da računa na razum hrvaške vlade, saj gre nenazadnje za mednarodni sporazum, ki je bil podpisan pod okriljem EU. "Tudi ostale članice EU pričakujejo od Hrvaške, da se bo obnašala evropsko in bo spoštovala mednarodne sporazume, ki so bili podpisani," je dejal, medtem ko je Cerar izrazil pričakovanje, da bo Zagreb sodbo spoštoval.

Jutarnji list še piše, da je hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier zadržan v izjavah glede možnosti, da bi EU pritisnila Hrvaško, naj sprejme odločitev arbitražnega sodišča.