c S

Vložena obtožnica zaradi smrti med odpravljanjem posledic žleda na Pohorju

09.01.2017 11:37 Maribor, 09. januarja (STA) - Skoraj tri leta potem, ko je med odpravljanjem posledic žleda na Pohorju umrl 20-letni Ptujčan Nejc Mesarič, je mariborsko okrožno državno tožilstvo vložilo obtožnico. Kot danes piše časnik Večer, je zaradi suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu spisana obtožnica zoper takratnega delovodjo Elektra Maribor Franca Kešperta.

Mesarič je umrl 5. februarja 2014, ko je sodeloval v prizadevanjih za ponovno vzpostavitev oskrbe odjemalcev Elektra Maribor z električno energijo. Življenje je izgubil med delom v zaselku Rep na Bistriškem Pohorju, kamor je s sodelavci prispel okoli 18. ure. Čeprav je bil že mrak, so se odpravili v gozd, kjer so po tleh ležali potrgani električni kabli. Ob udaru električne energije je umrl zaradi zastoja srca.

Da mladeničeva smrt ni bila zgolj nesreča, ampak ji je botrovala tudi človeška napaka, se je po poročanju Večera začelo ugibati že takoj po nesreči. V Elektru Maribor so sprožili notranjo preiskavo, policija pa je maja 2014 spisala ovadbo za dva delavca, ki pri vodenju del kot odgovorni osebi za varnost in zdravje pri delu nista ravnala po predpisih ter tehničnih pravilih o varnostnih ukrepih.

"Zaradi opustitve izvajanja ukrepov, potrebnih za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev v zvezi z delom, je prišlo do smrtnega udara električnega toka, zaradi česar je na kraju nesreče umrl 20-letni delavec. Njuna opustitvena ravnanja imajo vse zakonske znake kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu," so takrat pojasnili na mariborski policijski upravi in dodali, da so ovadili tudi pravno osebo na podlagi zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja.

Kot pravna oseba je bil po poročanju Večera ovaden Elektro Maribor, ovadena delavca pa Franc Kešpert in Marjan Orešič, vodja vzdrževanja na območju enote Elektra Maribor v Slovenski Bistrici. Tožilstvo je poltretje leto kasneje vložilo obtožnico zoper Kešperta, odstopilo pa od pregona Orešiča in Elektra Maribor. Kešpertu, ki je bil usodnega dne delovodja Elektra Maribor na terenu, grozi od enega do osmih let zapora.