c S

V Nemčiji se krepi skrajni islamizem

09.01.2017 08:35 Berlin, 08. januarja (STA) - Vodja nemške službe notranje varnosti Hans-Georg Maassen je danes opozoril, da se v državi vse bolj krepi radikalni islamizem, ki postaja tudi vse bolj decentraliziran, kar predstavlja večje izzive za operacije nadzora. Obenem je zatrdil, da so pristojne oblasti v Berlinu storile vse, kar je bilo v njihovi moči.

Skupno je število salafistov oziroma fundamentalističnih sunitskih muslimanov v Nemčiji naraslo na več kot 9700, kar je velik porast v primerjavi s 3800 ljudmi v letu 2011, je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil Maassen.

"Zelo smo zaskrbljeni, da scena ne le narašča, temveč se tudi diverzificira. Ne obstaja le eden, dva, trije ali štirje ljudje, ki imajo besedo," je posvaril ter dodal, da je ljudi, ki obvladujejo salafistično sceno, veliko. "In vse te ljudi je treba nadzorovati," je pripomnil.

"Tako da ne moremo več govoriti o salafistični sceni kot celoti, temveč o več žariščih. To nam otežuje zadeve, ker ne gre več za to, da moramo nadzorovati le nekaj ljudi. Spremljati moramo veliko skupin," je dodal.

V bran varnostnim oblastem, ki so pod pritiski zaradi neuspeha pri zaustavitvi Anisa Amrija, odgovornega za napad v Berlinu, je Maassen dejal, da četudi so oblasti Tunizijca dolgo spremljale, niso imele dovolj dokazov za njegovo aretacijo.

"Verjamem, da so varnostne sile, še posebej policija, storile vse, kar je v njihovi moči," je še menil ter spomnil, da je kljub vsemu treba upoštevati zakonske okvire.

24-letni Amri je 19. decembra lani s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu v Berlinu. V napadu je umrlo 12 ljudi. 23. decembra so ga ustrelili v Milanu.