c S

Reorganizacija centrov za socialno delo naj bi odpravila zaostanke pri reševanju pritožb

06.01.2017 08:19 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Vlada glede zaostankov pri reševanju pritožb zoper odločitev o pravicah iz javnih sredstev zagotavlja, da si na ministrstvu za delo prizadevajo za rešitev čim večjega števila pritožb. Spomnila pa je, da poteka projekt reorganizacije centrov za socialno delo, s katero naj bi med drugim tudi odpravili zaostanke na ministrstvu.

Vlada je v odgovoru na poslansko vprašanje Suzane Lep Šimenko iz SDS v zvezi z zaostanki pri reševanju pritožb zoper odločitev o pravicah iz javnih sredstev in v zvezi z učinkovitostjo drugostopenjskega organa na področju socialnega varstva pojasnila, da je ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pred uveljavitvijo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev reševalo pritožbe o petih od 13 pravic iz javnih sredstev, so sporočili po seji vlade.

Z omenjenim zakonom, ki je začel veljati z letom 2012, pa se je na ministrstvo prenesla pristojnost za reševanje pritožb zoper odločbe centrov za socialno delo o 13 pravicah iz javnih sredstev, od katerih se na novo odloča o pravicah do otroškega dodatka, varstvenega dodatka, znižanega plačila vrtca, plačila prispevka za osnovno zdravstveno zavarovanje, kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, subvencije malice za učence in dijake, subvencije kosila za učence ter subvencije najemnine.

Centri za socialno delo in s tem ministrstvo so s 1. januarjem 2014 pristojni še za odločanje o pravici do pomoči pri kritju stroškov pogreba oz. pogrebnini in o pravici do pomoči po smrti družinskega člana oz. posmrtnini.

Na ministrstvu naj bi se po oceni iz februarja 2011 dodatno zaposlilo 20 do 25 novih javnih uslužbencev. Dejansko pa se je število vseh zaposlenih na ministrstvu po kadrovskem načrtu vse od uveljavitve zakona zmanjševalo, in sicer v letu 2012 za 4,1 odstotka glede na leto 2011 in v letu 2013 do vključno marca za dodatnih 4,7 odstotka glede na leto 2012.

Skupaj se je število zaposlenih v dobrem letu zmanjšalo za 19 zaposlitev, ministrstvo pa je izvedlo tudi več drugih ukrepov za zmanjšanje mase sredstev za plače. Namesto potrebnih 20 do 25 zaposlitev za izvajanje zakona je tako lahko prišlo le do štirih zaposlitev. Do leta 2016 se stanje na kadrovskem področju ni popravilo.

Z namenom, da bi poenostavili socialno zakonodajo, razbremenili centre za socialno delo in posledično odpravili zaostanke na ministrstvu za delo, že poteka projekt reorganizacije centrov za socialno delo, so še navedli na ministrstvu.