c S

Novela zakona o tujcih po mnenju ustavnega pravnika neustavna in v nasprotju z evropskim pravnim redom

05.01.2017 16:28 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Novela zakona o tujcih je po mnenju ustavnega pravnika Saše Zagorca ne samo nomotehnično slaba, temveč na več mestih tudi neustavna. Poleg tega je predlog v nasprotju z veljavnim pravnim redom EU, sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice ter mednarodnopravnimi obveznostmi Slovenije, je prepričan.

Predstojnik katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti tudi meni, da gre za slabo domišljen ukrep, ki niti ne more niti ne bo dosegel učinkov, kot jih zagovarja predlagatelj. "Mešane in množične migracije so pereče vprašanje sedanjega časa, toda nikjer se ga še niso lotili z de facto kolektivnim zanikanjem pravice do mednarodne zaščite," je navedel za STA.

Po mnenju Zagorca je varnost državljanov in države sicer zelo pomembna ustavna dobrina, "a zanikanje pravne države in varstva človekovih pravic na ta način je v posmeh temu, zaradi česar smo se osamosvojili pred 25 leti".

Vlada je namreč danes v parlamentarno proceduro poslala novelo zakona o tujcih, ki predvideva ukrepe za primer spremenjenih razmer na področju migracij. Ukrep, ki ga predvideva zakon, je po besedah notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar nujen in sorazmeren, nevladne organizacije pa medtem opozarjajo, da bi s predlogom beguncem in prosilcem za azil zanikali pravico do zaščite, kar predstavlja kršitev mednarodnega prava in slovenske ustave.