c S

Prva sodba po spodletelem puču v Turčiji dva vojaka do smrti poslala v zapor

05.01.2017 15:31 Ankara, 05. januarja (STA) - Turško sodišče je danes dva vojaška častnika obsodilo na dosmrtno ječo zaradi vloge, ki sta jo odigrala v spodletelem državnem udaru julija lani. Gre za prvo sodbo v okviru največjega sodnega procesa v zgodovini Turčije.

Polkovnik in major sta delala v žandarmeriji v mestu Erzurum na severovzhodu države. Žandarmerija je v času puča spadala pod vojsko, po njem pa so jo premestili pod okrilje notranjega ministrstva. Vojaka sta bila obtožena kršitve ustave, turško tiskovno agencijo Anadolu povzema francoska AFP.

Ankara krivdo za poskus udara pripisuje mreži islamskega klerika Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA, po njem pa je sprožila obsežne čistke, katerih cilj je izbrisati njen vpliv v javnem življenju. Gülen obtožbe ves čas zavrača.

Turški parlament je v torek podprl predlog za nadaljnje trimesečno podaljšanje izrednih razmer, ki so jih uvedli po spodletelem udaru 15. julija, katerega cilj je bil strmoglavili predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Glede na zadnje številke, ki jih navaja Anadolu, so v okviru izrednih razmer zaradi suma povezav z Gülenom aretirali več kot 41.000 ljudi. Za zapahi je rekordno število osumljencev, sojenja so se šele dobro začela, po pričakovanjih pa bodo trajala več mesecev.

Na sodišču v Istanbulu so 29. decembra začeli soditi 29 turškim policistom, ki jim očitajo, da med poskusom puča niso zaščitili Erdogana. Gre za prvo tovrstno sojenje v tej turški metropoli.

Eno izmed glavnih sojenj pa se bo začelo 20. februarja. Na zatožni klopi bo 47 osumljenih poskusa umora Erdogana, ki se je v času puča nahajal v letovišču.