c S

Južnokorejske predsednice ponovno ni bilo na sojenje o odstavitvi

05.01.2017 14:17 Seul, 05. januarja (STA) - Južnokorejska predsednica Park Guen Hye se tudi danes ni udeležila nadaljevanja sojenja o odstavitvi s položaja, ki ji grozi zaradi obtožb o korupciji. Njeni odvetniki so danes na ustavnem sodišču zavrnili vse obtožbe ter povedali, da se Parkova tudi v prihodnje ne bo udeležila zaslišanj, če to ne bo nujno potrebno.

Na drugem zaslišanju je predsednik parlamentarnega odbora za pravosodje Kwon Seong Dong Parkovo obtožil, da je svoji prijateljici Choi Soon Sil dovolila vmešavanje v državne zadeve ter da ji je posredovala zaupne dokumente. Nadaljeval je, da je Parkova tudi izsiljevala podjetja, da so nakazala denar dvema ustanovama, ki ju je vodila Choijeva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S svojim obnašanjem naj bi Parkova kršila ustavo in zakone, zato jo je treba odstaviti z mesta predsednice, je še dejal Kwon.

Južnokorejski parlament je v začetku decembra izglasoval odstavitev predsednice zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena Choijeva in naj bi bil povezan tudi s Parkovo.

V sojenju se ukvarjajo tudi z očitki predsednici in vladi zaradi nesreče trajekta Sewon aprila 2014, ko je umrlo več kot 300 ljudi. Vladi se očita, da se ni potrudila pri reševanju ljudi, Parkovi pa, da ni opravila svojih uradnih dolžnosti, saj je bila več ur nedosegljiva.

Obramba je vse obtožbe zavrnila, ker ne obstaja dovolj dokazov, po njihovem pa manjka tudi pravna podlaga za odstavitev s položaja.

Na drugem sodišču se je danes nadaljeval sodni proces proti Choijevi, ki jo med drugim obtožujejo korupcije in izsiljevanja. Choijeva je vse obtožbe zavrnila.

Po izglasovanju parlamenta o odstavitvi Parkove so se njena pooblastila do odločitve ustavnega sodišča prenesla na premierja. To bo lahko trajalo tudi do šest mesecev, v tem času pa bo Parkova ostala v predsedniški palači.