c S

Nevladne organizacije pozvale k zavrnitvi imenovanja Oettingerja za komisarja za človeške vire

05.01.2017 13:48 Bruselj, 05. januarja (STA) - Skupina približno desetih nevladnih organizacij je danes pozvala Evropski parlament, naj zaradi "rasističnih, seksističnih in homofobnih opazk" zavrne imenovanje Güntherja Oettingerja na mesto komisarja za proračun in človeške vire. Zaslišanje 63-letnika, ki je bil doslej pristojen za digitalno družbo, je v parlamentu predvideno za ponedeljek.

Organizacije, med katerimi sta tudi Transparency International in Mednarodno združenje LGBT, so v javnem pismu nasprotovanje izrazile tudi zaradi številnih komisarjevih stikov z lobisti. Problematično pa je predvsem, da bo odgovoren za človeške vire, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Komisar iz Nemčije je področji proračuna in človeških virov prevzel s 1. januarjem, ko je dotedanja komisarka iz Bolgarije Kristalina Georgieva prevzela položaj glavne izvršne direktorice Svetovne banke. Bolgarija bo imenovala novo kandidatko ali kandidata za komisarski položaj, vendar pa se ta ne more nadejati tudi podpredsedniške funkcije, ki jo je opravljala Georgieva. Ali bo podpredsednik postal Oettinger, še ni znano.

Številnih kritik je bil komisar deležen že v preteklih mesecih, ko se je med drugim norčeval iz Kitajcev, ki jih je označil za "poševnooke", in homoseksualnih porok. Privoščil pa si je tudi nemške politike. Kasneje se je za izjave opravičil.