c S

Za zaščito nacionalnih interesov treba stati za poenotenimi stališči

05.01.2017 12:53 Brdo pri Kranju, 05. januarja (STA) - V uvodu v sklepni, tretji dan letnega posveta slovenske diplomacije je danes diplomate na Brdu pri Kranju nagovoril predsednik DZ Milan Brglez. V zvezi z odločitvijo arbitražnega sodišča glede meje s Hrvaško je poudaril, da je za zaščito nacionalnih interesov treba v politiki in diplomaciji pravočasno poenotiti stališča in za njimi stati.

Brglez meni, da moramo biti v zvezi z arbitražo jasni. "Gre za mednarodno pogodbo, ki je Hrvaški omogočila vstop v EU, sočasno pa rešuje vprašanje o meji med državama. Gre za zgled mirnega reševanja sporov skladno z načeli ZN. Še pomembnejši pa je ta zgled za mirno reševanje sporov v regiji, kjer je bilo prelite že preveč krvi," je dejal in dodal, da Slovenija spoštuje mednarodno pravo in to bo morala storiti tudi sosednja država.

Ključno se mu zdi, da vsi v politiki in diplomati na terenu govorijo v en glas, jasno in glasno ter premočrtno, brez odstopanj. "Konsistentna in koherentna zunanja politika lahko ščiti nacionalne interese. In naše nacionalne interese bomo zaščitili le, če bomo vsi stali za istimi stališči in jih vztrajno, četudi jih kdo ne želi slišati, ponavljali. Zato moramo vsi, tako v politiki kot v diplomaciji, najprej narediti svoje na ustreznem in pravočasnem poenotenju stališč," je poudaril.

Nekatere ključne izzive v zunanji politiki v tem letu Brglez vidi tudi na ravni EU. Poudaril je, da mora Slovenija narediti več, da ostane nosilni del EU. Le na ta način bo še lahko vplivala na politike unije, sicer bo postala le izvajalec, s čimer bo izgubljala tudi legitimnost pri državljanih. Veliko bo pri tem odvisno od ravnanj politike in diplomacije, je prepričan.

EU se sooča s kar nekaj težavami. "Te moramo odpravljati skupaj. Če to ne gre navkljub našim naporom, moramo pač poskrbeti zase," je dejal. Kot je pojasnil, smo v EU priča trendu renacionalizacije zunanje politike, česar se moramo zavedati tudi na Slovenskem. "Biti moramo pripravljeni na vse scenarije, sočasno pa skrbeti, da bomo še naprej krepili EU ter ohranjali njeno perspektivo širitve na Zahodni Balkan," je sklenil.

V letu 2017 se kažejo tudi veliki globalni izzivi, od migracij, gospodarskih in okoljskih pretresov, morda celo kakšnih novih vojnih spopadov, pa do terorističnih groženj in napadov. "Na te izzive moramo znati odgovoriti," je poudaril in spomnil, da imajo male države po teoriji prednost pri prilagajanju novim razmeram. Brglez meni, da tudi v Sloveniji vemo, kam hočemo. V ključnih dokumentih so namreč zapisane naše vrednote, načela in prioritete, le udejanjati jih je treba.

Ocenil je, da je Slovenija v zadnjih 25 letih dosegla veliko. "Naša diplomacija je dobra in jo velja nadgrajevati," je dejal in svoj nagovor sklenil z besedami, da če so uspešni slovenski diplomati, potem je uspešna tudi Slovenija. Brglezovemu nagovoru je sledil pogovor z diplomati, ki pa tako kot preostanek posveta poteka za zaprtimi vrati.