c S

V Avstriji preiskujejo spolne napade na silvestrovo

05.01.2017 08:17 Innsbruck, 04. januarja (STA) - Avstrijska policija preiskuje več prijav spolnega nasilja, ki ga je zagrešila skupina približno desetih moških med silvestrovanjem na glavnem trgu v Innsbrucku. Prijave je po podatkih lokalne policije vložilo 18 žensk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V preteklosti se še nikoli ni zgodilo kaj podobnega," je povedal predstavnik regionalne policije Ernst Kranebitter. "Plesali so okrog žrtev, nenadoma pa so jih začeli grabiti za prsi in dajati roke med njihove noge. Vse se je dogajalo v prazničnem vzdušju, zaradi česar je težko določiti, kaj se je zgodilo," je še povedal.

Osumljence so opisali kot mlade moške, pri čemer je njihova identifikacija zaradi slabe kakovosti amaterskih posnetkov otežena, je dodal Kranebitter.

Avstrijska policija je sicer ženskam pred silvestrovanjem brezplačno razdelila 6000 žepnih alarmov, ki ob sprožitvi začnejo oddajati glasen zvok. Tako na Dunaju kot tudi v Innsbrucku pa so po napadu na božični sejem v Berlinu okrepili varnostne ukrepe.

V nemškem Kölnu so sicer ob prehodu v leto 2016 skupine moških, po navedbah očividcev predvsem arabskega in severnoafriškega porekla, napadale ženske, jih ropale in spolno nadlegovale. Prišlo je tudi do posilstev. Kasneje se je izkazalo, da so bili številni storilci prosilci za azil.