c S

Tožbeni zahtevek za domnevno neustrezno zdravniško oskrbo na smučišču zavrnjen

05.01.2017 08:15 Kranj, 04. januarja (STA) - Okrožno sodišče v Kranju je v pisni sodbi zavrnilo odškodninski zahtevek upokojenega zdravnika Marjana Fortune proti upravljavcu smučišča na Krvavcu, ker naj po nesreči z deskarjem ne bi bil deležen primerne obravnave. Pravda, ki velja za eno precedenčnih proti upravljavcem smučišč, se bo nadaljevala na višjem sodišču.

Glavna obravnava zadeve na kranjskem okrožnem sodišču je bila končana 3. novembra lani, sodba pa je bila izdana 8. decembra. Potem ko so vse stranke v postopku sodbo prejele, so na sodišču za STA danes pojasnili, da je bil tožbeni zahtevek tožeče stranke s sodbo zavrnjen. Zoper sodbo pa je bila že vložena pritožba, zato bo kranjsko sodišče spis odstopilo višjemu sodišču v Ljubljani, ki bo odločalo o pritožbi.

Zadeva se nanaša na nesrečo, ki se je na Krvavcu zgodila 12. januarja 2006. Povzročil jo je deskar na snegu Peter Kastelic, ki je bil leta 2010 zaradi predrzne vožnje na smučišču obsojen na pogojno kazen. Fortuna se je odločil zoper njega vložiti tudi odškodninsko tožbo. Prav tako odškodnino v skupnem znesku 76.000 evrov terja od Rekreacijsko turističnega centra Krvavec in Zavarovalnice Triglav.

Meni namreč, da na smučišču ni bil deležen pravilne zdravstvene oskrbe, zaradi česar je bil izpostavljen nevarnosti dodanih poškodb. Kljub izgubi zavesti in pretresu možganov so ga v dolino odpeljali z akijem, nato pa so ga sorodniki odpeljali v bolnišnico. Fortuna je prepričan, da bi morali glede na njegovo poškodbo za prevoz v bolnišnico aktivirati vsaj reševalno vozilo, če ne že helikopterja. Vendar, kot so poudarili pristojni v RTC Krvavec, je odločitev glede tega v domeni lokalne zdravniške službe.

Fortuna trdi, da posledice nesreče oziroma nestrokovne obravnave čuti še danes, in sicer predvsem glavobole in tresenje rok. Sodni izvedenec s področja travmatologije Robert Lipovec pa je pojasnil, da iz medicinske dokumentacije ne izhaja nobena dodatna škoda, ki bi jo lahko pripisali prevozu poškodovanega v dolino.

Fortuna, ki je nekoč tudi sam opravljal zdravniško dežurstvo na krvavškem smučišču, je prepričan tudi, da bi ga moral po nesreči pregledati zdravnik, vendar zdravnika ni bilo na smučišču. Po pojasnilih predstavnikov RTC Krvavec zdravniška oskrba na smučiščih ni obvezna, izvaja se le prostovoljno dežurstvo ob dnevih, ko je smučišče bolj obremenjeno. Ob tem dejstvu Fortuna poziva k stalnemu zdravniškemu dežurstvu na smučiščih.