c S

Vlada v četrtek o noveli zakona o tujcih

04.01.2017 15:00 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Vlada bo v četrtek obravnavala novelo zakona o tujcih, je po današnji seji sveta za nacionalno varnost povedal predsednik vlade Miro Cerar. Predlog, ki je sicer že nekaj mesecev v vladnem postopku, je namreč po njegovih besedah dobil politično podporo kot ustrezen, preventiven in sorazmeren ukrep. Ocenili so, da je to nujna politična odločitev.

Danes so po Cerarjevih besedah ugotovili, da je položaj na področju migracij zaskrbljujoč, saj se število ilegalnih migrantov povečuje, tudi nastanitev v sprejemnih centrih v Sloveniji je vedno več in so kapacitete ponekod že skoraj zasedene.

To po njegovih besedah terja odziv, zato je svet za nacionalno varnost tudi obravnaval predlog novele zakona o tujcih in ugotovil, da so spremembe potrebne.

Cerar je pojasnil, da smo v zadnjem času soočeni predvsem z ilegalnimi migracijskimi tokovi, ključno pa je, da struktura migrantov drugačna kot pred meseci, saj je med njimi veliko mlajših moških in ekonomskih migrantov. "Tveganje, da se med njimi pojavijo osebe, ki lahko predstavljajo varnostno tveganje, je vedno večje," je posvaril. Zato je po njegovih besedah pomembno, da so ves čas budni, in bo vztrajal, da ob humanitarnosti zagotavljajo tudi varnost.

Novela zakona o tujcih je že doživela veliko kritik, o njej si zaradi vprašanja skladnosti s pravnim redom oz. ustavo niso bili enotni niti v SMC. Kakšna natančno je zadnja različica oz. ali je bil predlog notranjega ministrstva spremenjen, ni povsem jasno. Če bi se pojavili pomisleki glede ustavnosti, Cerar pričakuje, da ga bodo pristojne službe pravočasno opozorile.

Spomnil je, da so nekaj mesecev čakali, da se zakon tudi v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in ustavnimi pravniki dodela do take mere, da bodo odpravljeni vsi resnejši dvomi. "Imam zagotovila, da gremo lahko s postopkom naprej," je povedal premier. Oceno ustavnosti prepušča pristojnim službam v vladi in DZ.

Vendar ne verjame, da ustava ureja zadeve tako, da bi lahko denimo nepredvidljive migrantske razmere pripeljale do nenormalnega delovanja države. Zato meni, da je v skladu z ustavo vse tisto, kar zagotavlja človekove pravice in normalno delovanje države.

O podrobnih rešitvah v zakonu Cerar ni želel govoriti. Je pa poudaril, da bi z novelo šele ustvarili zakonodajno podlago, da bi lahko DZ v primeru velikega povečanja ilegalnih migracij ter ogrožanja varnosti v Sloveniji z dvotretjinsko večino sprejel odločitev, da policiji podeli pooblastila za ustrezen odziv na take razmere. Zakon vsebuje številne varovalke, predvsem v smislu varstva človekovih pravic, je zagotovil premier.

Poudaril je še, da bo Slovenija ostala solidarna in humana, a bo predvsem dala poudarek varnosti, ki postaja v Evropi velik izziv. Po njegovih besedah je treba tudi poskrbeti, da vsi migranti, ki pridejo k nami, prejmejo ustrezno oskrbo.

Slovenija mora upoštevati tudi dejstvo, da se lahko ob povečanem migracijskem valu Avstrija odloči za zaporo meje za vse migrante, v tem primeru pa bi naša država, če bi migrante spuščala na svoje ozemlje, postala žep, opozarja Cerar. V tem primeru bi se pri nas nakopičilo na tisoče ljudi, za katere ne bi več mogli humanitarno poskrbeti.

Ob vprašanju najvišjega števila migrantov v Sloveniji pa je Cerar poudaril, da kriterija varnosti in integracijske sposobnosti ni mogoče opredeliti le s številko, pač pa gre tudi za strukturo migrantov. Ob tem je spomnil, da v našo državo prihajajo migranti iz več varnih držav.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je za STA pojasnila, da je zakon pripravljen za primer, ko bi ostali mehanizmi EU popustili in bi se migracijske razmere spremenile do te mere, da bi ogrožale javni red in notranjo varnost. Kot je opozorila, so migracije tudi varnostno vprašanje, zlasti masovne in nenadzorovane migracije, ki nosijo tudi potencial za zlorabe azilnih sistemov.

Ukrepi, ki jih predlaga notranje ministrstvo, so tako usmerjeni v preprečevanje poslabšanja varnostne slike in zloma azilnega sistema. Kot še poudarja ministrica, Slovenija glede na zakonite možnosti prihoda v EU, ki jih imajo begunci, ni dolžna dopuščati masovnega nekontroliranega pritoka na svoje ozemlje, "kar je še posebej pomembno za delo slovenske policije, ki uživa ugled učinkovitega varuha zunanje schengenske meje".

Predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez, ki je bil doslej kritik novele, se o njej ne bo izrekal, dokler ne bo v DZ, so za STA sporočili iz njegovega kabineta.

Predlog sta danes podprla tudi predstavnika koalicijskih DeSUS in SD, se bo pa koalicija temu vprašanju posvetila tudi pred četrtkovo sejo vlade.

Na seji sveta za nacionalno varnost je bil kot predstavnik največje opozicijske stranke prisoten tudi poslanec SDS Branko Grims. Tudi po koncu zasedanja je poudaril, da se ukrepi sprejemajo prepozno, ter ocenil, da je zakon "bistveno prešibak". Če se bodo razmere zaostrile do te mere, kot je realno pričakovati, je treba po njegovem mnenju še bistveno ostreje nastopati.

Svet za nacionalno varnost se je danes sicer seznanil tudi z aktualno oceno ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma. Ta po Cerarjevih navedbah ostaja nespremenjena, so pa "budni in aktivni". Cerar je povedal, da je ves čas v stiku z varnostnimi organi, saj mora biti budnost zaradi terorističnih napadov in drugih groženj v našem okolju na ustrezno visoki ravni.