c S

Vlada danes o noveli zakona o tujcih

05.01.2017 08:07 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Vlada bo predvidoma danes obravnavala predlog novele zakona o tujcih, ki predvideva ukrepe za primer spremenjenjih razmer na področju migracij, ki bi lahko ogrozile javni red ali notranjo varnost v državi. Pred sejo vlade bo o noveli, ki je v vladnem postopku že nekaj mesecev, razpravljala tudi koalicija, ki pa naj bi zdaj z rešitvami soglašala.

Poseben ukrep v predlogu novele je, da policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne dovoli vstopa v državo. Tujca, ki se nezakonito nahaja na območju izvajanja ukrepa, pa privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil, izhaja iz predloga, ki ga bo na predlog ministrstva za notranje zadeve (MNZ) obravnavala vlada.

Policija po noveli zakona ravna tudi, ko tujec izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito, in sicer, ko želi nezakonito vstopiti ali je že izven mejnega prehoda iz druge varne države članice EU, če je nezakonito vstopil v Slovenijo in se nahaja na območju izvajanja ukrepa.

Ukrep pa se ne bo uporabljal, ko bo neposredno ogroženo življenje tujca ali bo resna nevarnost, da bo podvržen mučenju, nečloveškemu, ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju v državi, v katero bi bil napoten, ali pa zaradi zdravstvenih okoliščin. Prav tako ukrep ne bo veljal v primeru ocene, da gre za mladoletnika brez spremstva.

Ukrep bo DZ na predlog vlade sprejel z dvotretjinsko večino vseh poslancev, in sicer najdlje za šest mesecev, z možnostjo podaljšanja. O prenehanju njegove uporabe bo DZ odločil z večino glasov vseh poslancev. Sprejem ukrepa bo vladi predlagal MNZ na podlagi ocene o spremenjenih razmerah na področju migracij.

Novela zakona, o kateri je v sredo razpravljal svet za nacionalno varnost, predvideva tudi ustanovitev urada za tujce. V preteklosti je bila sicer novela deležna precej kritik zlasti z vidika ustavnosti, tako s strani opozicije kot tudi nevladnih organizacij.