c S

Kabinsko osebje British Airwaysa v torek na dvodnevno stavko

04.01.2017 13:36 London, 04. januarja (STA) - Kabinsko osebje britanskega letalskega prevoznika British Airways se je odločilo, da bo v torek začelo dvodnevno stavko, saj z vodstvom niso dosegli dogovora o zvišanju plač. Sindikat Unite vodstvo družbe obtožuje, da se ni pripravljeno resno pogovarjati, medtem pa pri prevozniku obljubljajo prizadevanja za čim manj nevšečnosti v času stavke.

Osebje je odločitev o stavki sprejelo po tem, ko je na glasovanju z veliko večino zavrnilo novo ponudbo vodstva družbe. To so zaposleni prejeli pred prazniki in se posledično odločili, da v božično-novoletnem času ne bodo stavkali.

"British Airways po nepotrebnem sproža stavkovne aktivnosti, s tem ko zavrača podaljšanje mandata za glasovanje o stavki in ne omogoči smiselnih pogovorov," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predstavnik sindikata Unite Oliver Richardson.

Pri pogajanjih gre predvsem za plače tistih zaposlenih, ki so v družbi od leta 2010, saj so veliko nižje od plač drugih sodelavcev. Po Richardsonovih besedah letalska družba grozi takšnim zaposlenim, namesto da bi jim prisluhnila. Nekateri namreč zaslužijo komaj dovolj za preživetje in so si prisiljeni iskati dodatne zaposlitve, je opozoril.

Tiskovni predstavnik British Airways je pojasnil, da bodo skušali vsem potnikom zagotoviti uspešno potovanje. "Trenutno smo osredotočeni na zaščito naših strank pred tem nepotrebnim in popolnoma neupravičenim dejanjem," je dejal.

Po navedbah družbe so zaposlenim z najnižjo plačo ponudili podobno uskladitev, kot so je bili deležni zaposleni pri drugih letalskih družbah, in ki je v skladu s plačnimi dogovori za druge zaposlene, usklajenimi s sindikatom.

Veliko Britanijo je v predbožičnem času pretresalo več stavk v različnih sektorjih, med drugim so stavkali uslužbenci pošte in železnice, a so stavkajoči z delodajalci v večini primerov uspeli najti skupno rešitev.