c S

Cerar in Muscat o ciljih malteškega predsedovanja Svetu EU

04.01.2017 12:46 Brdo pri Kranju, 04. januarja (STA) - Predsednik vlade Miro Cerar je danes na Brdu pri Kranju sprejel malteškega premierja Josepha Muscata, ki se ob začetku malteškega predsedovanja Svetu EU mudi na obisku v Sloveniji. Cerar je dejal, da v celoti podpira cilje, ki si jih je njegov kolega iz najmanjše članice unije zastavil za prihodnjih šest mesecev.

Cerar je v izjavi za medije dejal, da se mu zdi še posebej pomembno, da Evropska unija v letošnjem letu čim bolj uspešno naslovi vprašanje migracij, varnosti in skupnega razvoja, predvsem skupnega trga, gospodarske rasti, zaposlovanja in modernizacije.

Ob tem je poudaril, da ne smemo pozabiti tudi na druge evropske države, zlasti na Zahodni Balkan, ki mora imeti še naprej odprta vrata v evroatlantske integracije. Z njimi je treba tesno sodelovati tudi pri vprašanju varnosti in migracij. "Slovenija bo tu še posebej aktivna, saj smo blizu temu območju, ga dobro poznamo in že zdaj veliko pomagamo v teh procesih," je dejal.

Malteški premier je napovedal, da se bo njegova država med predsedovanje EU osredotočila na vprašanje migracij in britanskega izstopa iz unije. Izrazil je upanje, da bo pri vprašanju migracij, pri katerem imajo države članice različna stališča, narejen napredek. "Menimo, da lahko dosežemo napredek, v prvi vrsti z osredotočenjem na zavarovanje naših meja," je poudaril.

Dejal je, da si želi slišati izkušnje drugih držav, tudi Slovenije, pri varovanju kopenske meje, pripravili pa bodo predlog o varovanju morske meje. "To je nekaj povsem drugega, ne moreš postaviti ograje ali zida na morje, tudi če bi hotel," je dejal. Zato si želi, da bi bil podoben dogovor kot s Turčijo o ustavitvi migrantskega toka dosežen tudi za osrednje Sredozemlje.

Boji se, da bo v nasprotnem primeru izbruhnila kriza večjih razsežnosti. EU se je preteklih letih odzivala šele, ko so krize že izbruhnile, zdaj pa bi se morali pripraviti vnaprej. "To je izziv, vendar bomo naredili vse, kar je v naših močeh," je zatrdil.

Cerar in Muscat sta na Brdu pri Kranju nagovorila tudi udeležence 21. posveta slovenske diplomacije.