c S

V napadu na filipinski zapor sedem mrtvih, več kot 150 zapornikov pobegnilo

04.01.2017 12:43 Manila, 04. januarja (STA) - Enega od zaporov na jugu Filipinov je danes napadla skupina okoli sto oborožencev, pri čemer je po napadu iz zapora pobegnilo 158 zapornikov, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile tamkajšnje oblasti. V napadu je bilo ubitih sedem ljudi.

Napadalci, teh je bilo okoli sto, so zgodaj davi po krajevnem času najprej prekinili dobavo elektrike do zapora v mestu Kidapawan 955 kilometrov južno od prestolnice Manila, v katerem je bilo več kot 1500 zapornikov. Nato so začeli streljati na poslopje zapora. Izbruhnili so spopadi s pazniki, ki so trajali več kot dve uri.

Upravnik zapora Peter Bongat je za lokalni radio povedal, da je bil napad skrbno načrtovan.

Po zadnjih podatkih je bilo med žrtvami šest zapornikov in paznik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz zapora je po napadu pobegnilo 158 zapornikov, doslej so jih po besedah upravnika zapora ujeli najmanj osem. Pobegle zapornike iščeta policija in vojska, v iskalni operaciji pa sodelujejo tudi lokalne oblasti.

Upravnik zapora je še povedal, da za napad sumijo pripadnike ene od odpadniških vej Islamske osvobodilne fronte Moro (MILF), ki je z vlado v Manili leta 2014 podpisala mirovni sporazum. Njihov cilj sta bili namreč zaporniški celici, kjer so bili zaprti domnevni islamski uporniki.

Skupina Islamski borci za svobodo Bangsamoro se je od MILF odcepila leta 2008, ker se ni strinjala z odločitvijo fronte, da privoli v avtonomijo muslimanov v regiji Mindanao in se ne bori več za njihovo neodvisnost. Odtlej naj bi bila skupina odgovorna za več napadov v Mindanau, ki naj bi spodkopali mirovni sporazum, vrsta njenih poveljnikov in članov pa je pristala za zapahi.

"Gre za največji beg iz zapora v naši zgodovini," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik uprave zapora Xavier Solda. Napadalci so imeli veliko premoč nad pazniki, saj je bilo slednjih le 24.

Zapor sicer ni prvič tarča napada. Leta 2007 so napadalci osvobodili 49 zapornikov. Med slednjimi je bil tudi Khair Mundos, eden glavnih voditeljev džihadistične skupine Abu Sajaf, odgovorne za najhujše teroristične napade na Filipinih. Mundosa so ponovno ujeli leta 2014.