c S

Vandali vnovič poškodovali Pipistrelov objekt v Gorici

04.01.2017 08:34 Gorica, 03. januarja (STA) - Neznanci so po poročanju medijev vlomili v proizvodno halo, ki jo v italijanski Gorici gradi slovensko podjetje Pipistrel. S silo so prišli v notranje prostore in razbili več oken, škoda naj bi znašala okoli 50.000 evrov. To je že tretje tovrstno dejanje zoper ajdovsko podjetje v zadnjem letu dni.

Neznanci naj bi po poročanju Primorskega dnevnika prerezali mrežo, ki obdaja Pipistrelovo halo, in vlomili skozi platnena dvižna vrata hangarja. Nato so se stekel lotili s kladivom, krampom ali drugim orodjem. Notranje opreme naj ne bi poškodovali.

To je že tretje tovrstno dejanje zoper ajdovsko podjetje. Prvi vandalizem na objektu se je zgodil za božič leta 2015: tudi takrat so neznanci razbijali stekla, vendar z zunanje strani in v nekoliko manjšem obsegu. V drugem napadu - konec lanskega marca - pa so prerezali ograjo, se prebili v objekt in razbili kakšnih 40 oken.

Tokrat so vandali pustili tudi jasno sporočilo, je poročala POP TV. Na steno v poslopju so zapisali: "Ivo vrni se domov." Prvi mož Pipistrela Ivo Boscarol teh besed ni komentiral in je za televizijo po telefonu povedal, da so mu italijanski policisti do konca preiskave odsvetovali komuniciranje z mediji.

Boscarol je imel sicer že pred začetkom gradnje goriške tovarne nemalo težav. Po postavitvi temeljnega kamna leta 2012 so morali zemljišče najprej razminirati, saj je bilo na tem območju več ubojnih sredstev iz časa prve svetovne vojne, zavleklo se je tudi s pridobivanjem ustreznih dovoljenj za gradnjo.

V goriški tovarni naj bi izdelovali letala Panthera ter ves program električnih letal. Ko bo proizvodnja delovala v polni zmogljivosti, naj bi izdelali eno letalo na dan.