c S

Republikanci po Trumpovi kritiki umaknili predlog sprememb o delovanju organ za etiko

04.01.2017 08:34 Washington, 03. januarja (STA) - Vodstvo republikancev v ameriškem predstavniškem domu je danes umaknilo predlog za omejitev pristojnosti urada za etiko, ki so ga republikanski člani predstavniškega doma podprli v ponedeljek. Odločitev so sprejeli zgolj nekaj ur po tistem, ko je novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump kritiziral podporo predlogu, poroča ameriški CNN.

"Mora biti ob vsem delu, ki ga ima kongres, njihova prioriteta številka ena res oslabitev dela neodvisnega etičnega organa, ne glede na to, kako nepravičen zna biti? Osredotočite se na davčno, zdravstveno reformo in številne druge stvari, ki so mnogo bolj pomembne," je danes na Twitterju zapisal Trump. Zmotilo ga je predvsem to, da bi o predlogu glasovali že na današnjem prvem zasedanju novega sklica kongresa.

Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan, ki je predlogu sicer nasprotoval, je v odzivu na Trumpove tvite reforme branil in dejal, da so potrebne. "Želim, da bo jasno, da bo predstavniški dom zagotavljal najvišje etične standarde med člani in da bo urad še naprej deloval neodvisno pri zagotavljanju odgovornosti kongresa," je poudaril.

Eden od njegovih ožjih sodelavcev je za CNN poudaril, da je Ryan ves čas nasprotoval predlogu. "Današnja izjava je razlaga, kaj sprememba pomeni, in dejanje predsednika predstavniškega doma za zaščito neodvisnosti urada," je pojasnil.

Spremembam je nasprotoval tudi vodja republikanske večine v predstavniškem domu Kevin McCarthy.

V skladu s predlogom republikanskega kongresnika Boba Goodlatta iz Virginije bi sicer urad prišel pod nadzor kongresnega odbora za etiko, kar bi pomenilo, da bi kongresniki nadzirali sami sebe. Republikanci v predstavniškem domu so predlog v ponedeljek potrdili s 119 glasovi za in 74 proti.

Odločitev republikanskih kolegov, ki imajo v novem sklicu predstavniškega doma večino, pa je razjezila tudi manjšinske demokrate. Vodja manjšine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je nad spremembami izrazila osuplost. "Očitno je etika prva žrtev novega republikanskega kongresa," je menila.

Urad za etiko so v ZDA ustanovili leta 2008 po več korupcijskih škandalih, po katerih so trije kongresniki pristali v zaporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Že doslej pa kongresnikov ni kaznoval.