c S

Ameriški republikanci omejujejo pristojnosti organa za etiko

04.01.2017 08:29 Washington, 03. januarja (STA) - Republikanci v ameriškem predstavniškem domu so v ponedeljek podprli predlog za omejitev pristojnosti neodvisnega organa, ki preiskuje neetično ravnanje kongresnikov. Neodvisni urad za etiko v kongresu bo v skladu s spremembami prišel pod nadzor kongresnega odbora za etiko, kar pomeni, da bodo kongresniki nadzirali sami sebe.

Predlog republikanskega kongresnika Boba Goodlatta iz Virginije glede urada za etiko so v ponedeljek potrdili s 119 glasovi za in 74 proti. Sta pa spremembam nasprotovala vodji republikancev v kongresu, predsednik predstavniškega doma Paul Ryan in vodja večine Kevin McCarthy, navaja britanski BBC.

Goodlatte pa je izrazil prepričanje, da spremembe postopkov etične presoje "krepijo poslanstvo" kongresa.

Na odločitev pa se je na Twitterju kritično odzval bodoči ameriški predsednik Donald Trump. "Mora biti ob vsem delu, ki ga ima kongres, njihova prioriteta številka ena res oslabitev dela neodvisnega etičnega organa, ne glede na to, kako nepravičen zna biti? Osredotočite se na davčno, zdravstveno reformo in številne druge stvari, ki so mnogo bolj pomembne," je še poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Odločitev republikanskih kolegov, ki imajo v novem sklicu predstavniškega doma večino, je razjezila tudi manjšinske demokrate. Vodja manjšine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je nad spremembami izrazila osuplost. "Očitno je etika prva žrtev novega republikanskega kongresa," je menila.

Urad za etiko so v ZDA ustanovili leta 2008 po več korupcijskih škandalih, po katerih so trije kongresniki pristali v zaporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Že doslej pa kongresnikov ni kaznoval.

O spremembah v zvezi z uradom za etiko mora sedaj glasovati še celoten predstavniški dom.

Sicer pa se bo danes celoten novi sklic kongresa sešel na prvi seji, po nekaterih ocenah pa bi se lahko hitro zapletel v spore okoli članov administracije novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa.

Republikanski senator John McCain je že dal vedeti, da bo moral Rex Tillerson, ki ga je Trump izbral za svojega državnega sekretarja, pojasniti svoje odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Pričakovati je tudi, da se bodo manjšinski demokrati odločno uprli imenovanju republikanca Jeffa Sessiona za pravosodnega ministra, med drugim zaradi njegovega nasprotovanja priseljevanju in njegovih preteklih v izjav, s katerimi naj bi izražal rasno neobčutljivost.

Kot ocenjuje agencija Reuters, bo Trump na koncu dobil zeleno luč za večino, če že ne za vsa svoja imenovanja, čeprav bo senat o njih razpravljal več tednov.

Po ocenah Reutersa si novi sklic kongresa želi tudi ukiniti dele zdravstvene reforme odhajajočega predsednika Baracka Obame, znane kot Obamacare, in odpraviti regulacijo zaščite okolja in finančne industrije.

Reforma zdravstvenega zavarovanja, ki je bila sprejeta v Obamovi administraciji, je že leta tarča kritik republikancev. Ti bi glede na večino v obeh domovih kongresa in skorajšnjo zasedbo Bele hiše lahko sedaj sprejeli tudi zakon, ki bi Obamacare odpravil.