c S

Izredne razmere v Turčiji podaljšali do aprila

04.01.2017 08:37 Ankara, 04. januarja (STA) - Turški parlament je izredne razmere, ki so jih v državi uvedli po spodletelem poskusu državnega udara julija lani, v torek zvečer podaljšal do 19. aprila. Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je med razpravo v parlamentu poudaril, da je podaljšanje izrednih razmer nujno zaradi terorističnih napadov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turški parlament je o podaljšanju izrednih razmer razpravljal in glasoval po silvestrskem terorističnem napadu pripadnika skrajne Islamske države na nočni klub v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih 39 ljudi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izredne razmere uvedel kmalu po spodletelem puču 15. julija 2016. Oktobra so jih že prvič podaljšali, brez novega podaljšanja pa bi ukrep potekel v noči na 17. januar. Po mnenju Erdogana izredne razmere omogočajo učinkovit boj proti terorizmu.

Ko so v veljavi izredne razmere, lahko predsednik države v veliki meri vlada z dekreti. Ti dekreti imajo enako težo kot zakoni, parlament pa o njih ne odloča, temveč dobi le vpogled vanje. V času izrednih razmere lahko poleg tega oblasti po lastni presoji omejujejo ali odpravljajo določene pravice in svoboščine.