c S

Izrek sodbe glede pridelave in preprodaje konoplje v četrtek

03.01.2017 16:23 Kranj, 03. januarja (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes zaključila glavna obravnava v sojenju četverici, ki naj bi se v okviru širše kriminalne združbe ukvarjala s proizvodnjo in preprodajo konoplje. Tožilstvo je predlagalo večletne zaporne kazni, obtoženi pa zanikajo delovanje v združbi in navajajo vrsto olajševalnih okoliščin. Razglasitev sodbe bo v četrtek.

Medtem ko je večina iz velike skupine obtoženih krivdo priznala in se s tožilstvom pogodila za milejšo kazen, se je četverica obtoženih odločila za sojenje. Tožilstvo Danijelu Osetu, Anesu Dukiću, Matjažu Smolinskymu in Ugu Grbcu očita, da so vzgajali konopljo in izdelovali hašiševo olje ter oboje tudi prodajali.

Na sojenju, ki se je začelo začelo novembra, je potekalo poslušanje številnih telefonskih prisluhov, ki jih je izvedla policija, zaslišana pa je bila tudi vrsta prič. Kot zadnjega so danes zaslišali domnevnega vodjo združbe Martina Bohneca, ki je oktobra priznal krivdo in je bil obsojen na štiriletno zaporno kazen ter plačilo 44.700 evrov, pridobljenih iz kriminalnih dejanj.

Sodba zoper Bohneca je že pravnomočna, saj ji je tudi višje sodišče pritrdilo, čeprav je Bohnec v pritožbi navedel, da je imel zgolj 6515 evrov neto koristi od prodaje. Znova je opozoril, da dosojene kazni ne bo mogel plačati na legalen način in preživeti svoje družine.

V današnjem pričanju je Bohnec dejal, da je navedba o delovanju v hudodelski združbi absurdna. "V Avstriji so trgovine, kjer se sadike konoplje prosto kupi, v Sloveniji smo pač še za luno in tako se nam tudi sodi," je izpostavil. Da ni bilo nikakršne združbe, pa so izpostavili tudi drugi obtoženci.

Tožilka Nadja Gasser je v zaključni besedi nasprotno poudarila, da prisluhi, zapisniki o preiskavi stanovanj in opazovanj ter zaseženi predmeti dokazujejo storitev kaznivih dejanj v hudodelski združbi. Kot je poudarila, so se med seboj dogovarjali glede števila naročenih sadik, prevoza in vzdrževanja nasadov, vzpostavljena pa je bila tudi mreža odjemalcev.

Za Dukića, ki je po njenih besedah imel večje število nasadov konoplje in se je ukvarjal s preprodajo, je tožilka predlagala izrek kazni pet let in pol zapora, za Smolinskyga in Grbca, ki naj bi skrbela za preprodajo, pa tri leta in dva meseca zapora oziroma leto in pol zapora. Za 69-letnega Oseta, ki je danes povsem spremenil svoj zagovor in izpostavil, da je le skrbel za vrt, je predlagala pet let zapora.

Kot je poudarila, gre za težja kazniva dejanja. Ob tem je navedbe obrambe, da gre za drogo, ki ni nevarna, označila za nepredmetne. Izpostavila je tudi pričanje izvedenca, da ima uživanje konoplje negativne posledice za zdravje, ter dodala, da so bili odjemalci predvsem mladi ljudje.

Odvetniki so te navedbe zavrnili in poudarili zdravilne učinke konoplje, ki naj bi jo tudi Smolinsky in Grbec kupovala in uporabljala le za lajšanje zdravstvenih težav ter ne za preprodajo. Poleg tega so odjemalci večinoma ljudje stari okoli 40 let in z urejenim statusom, jasne pa so tudi tendence v družbi po legalizaciji konoplje, so izpostavili odvetniki.

Sodnica Milena Turuk bo sodbo razglasila v četrtek ob 13. uri. Tedaj se bo odločila tudi o morebitnem podaljšanju hišnega pripora Smolinskymu in Dukiću ter pripora Osetu, ki je za zapahi že od oktobra 2015. Tedaj so kriminalisti za 159 kaznivih dejanj ovadili kar 33 oseb, jedro združbe, ki naj bi v več leti pridelala in prodala več sto kilogramov konoplje in njenih proizvodov, pa naj bi tvorila peterica.