c S

Kurz: Ukrajinski konflikt potrebuje več pozornosti

03.01.2017 16:22 Dnipropetrovsk, 03. januarja (STA) - Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz, ki je s 1. januarjem prevzel predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), se mudi na obisku na vzhodu Ukrajine. Med obiskom ene od nadzornih točk ne meji med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti je dejal, da bo ukrajinski konflikt znova vrnil v zavest svetovne javnosti.

"Potrebujemo pozornost za ta konflikt," je med obiskom mejnega prehoda v bližini črnomorskega mesta Mariupol dejal Kurz. Po njegovih besedah bi pozitiven razvoj prinesel koristi tako prebivalcem Ukrajine kot tudi vodil k popuščanju napetosti med Evropo in Rusijo in k zmanjševanju "blokovskega" razmišljanja. Ukrajinski konflikt bo zato ena od velikih prioritet avstrijskega predsedovanja Ovseju, je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Kot odločilno za napredek v konfliktu je vodja avstrijske diplomacije izpostavil odnose med ZDA in Rusijo. "Če osnova za pogovore ne bo boljša, bo delo v Ovseju precej težko," je izpostavil. Ponovil je tudi svoj predlog, da bi v kontekstu sankcij EU proti Rusiji prešli na sistem "korak za korakom". Postopen umik sankcij v zameno za potezo, ki bi pomenila napredek v konfliktu, bi lahko prinesel pozitivno dinamiko, je dejal. "Za vsak napredek na bojišču bo umaknjen del sankcij," je predlagal Kurz.

Pred tem je sicer ob prihodu na letališče v mestu Dnipro - nekdaj Dnipropetrovsk -, kjer ga je sprejel njegov ukrajinski kolega Pavel Klimkin, poudaril, da ne pričakuje hitrega napredka v ukrajinskem konfliktu. Ob tem je izpostavil, da gre najprej predvsem za spoštovanje prekinitve ognja. Na srednji rok pa bo treba izvesti tudi volitve na vzhodu Ukrajine, kar je prav tako zapisano v mirovnem sporazumu iz Minska.

Ukrajinska vojska in proruski uporniki medtem poročajo o streljanju na območju Donecka. Po podatkih Združenih narodov je bilo sicer od začetka konflikta v donbaškem bazenu leta 2014 ubitih okoli 10.000 ljudi.

Avstrija je enoletno predsedovanje Ovseju prevzela z začetkom leta od Nemčije. Kurz je ob prevzemu kot prednostne naloge navedel umiritev konfliktov, vnovično vzpostavitev zaupanja med državami članicami ter boj proti radikalizaciji.