c S

Južnokorejske predsednice ni bilo na prvo zaslišanje o odstavitvi

03.01.2017 11:14 Seul, 03. januarja (STA) - Južnokorejska predsednica Park Geun Hye se danes na ustavnem sodišču v Seulu ni udeležila prvega zaslišanja sojenja o odstavitvi s položaja, ki ji grozi zaradi obtožb o korupciji. Kot je poročala južnokorejska agencija Yonhap, so pričakovali, da Parkove ne bo na prvo zaslišanje. Končali so ga po devetih minutah.

Južnokorejski parlament je v začetku decembra izglasoval odstavitev predsednice zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena njena dobra prijateljica. Parkova naj bi svoji prijateljici Choi Soon-sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in brez uradnih pooblastil dovolila vmešavanje v državne zadeve.

Ustavno sodišče pa sedaj preverja obtožbe o korupciji, zlorabi položaja in kršenju ustavnih dolžnosti, ki visijo nad Parkovo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za dokončno odstavitev je namreč treba počakati na odločitev ustavnega sodišča.

Parkova je vse obtožbe zanikala in se tudi večkrat opravičila v televizijskih nagovorih.

Predsednik sodišča Park Han-chul pa je danes še sporočil, da bodo naredili vse, da bodo vodili strogo in pravično obravnavo primera. Ponovno se bodo sestali predvidoma v četrtek. Če Parkove ne bo, se bo sojenje nadaljevalo preko njenega pooblaščenca.

Po izglasovanju parlamenta o odstavitvi Parkove so se njena pooblastila do odločitve ustavnega sodišča prenesla na premierja. To bo lahko trajalo tudi do šest mesecev, v tem času bo Parkova ostala v predsedniški palači.