c S

Z občinami o spremembi povprečnine zaradi dogovora z javnim sektorjem

03.01.2017 08:43 Ljubljana, 02. januarja (STA) - Po sklenitvi dogovora s sindikati javnega sektorja sredi decembra je finančno ministrstvo za sredo na sestanek povabilo predstavnike občin. Dogovor namreč prinaša finančne posledice tudi njim, tako naj bi na sestanku govorili o spremembi višine povprečnine za letos in prihodnje leto.

V združenjih občin so zaradi dogovora z javnim sektorjem vlado že pozvali k dvigu povprečnine, ki je za letos določena v višini 530 evrov na prebivalca, kar je osem evrov več kot lani, v letu 2018 pa se bo zvišala na 536 evrov. Združenje občin Slovenije je predlagalo, da bi se povprečnina za leto 2017 povečala za 5,6 evra, za leto 2018 pa za 9,1 evra.

Skupni učinek dogovora za javni sektor sicer v prihodnjem letu znaša 56 milijonov evrov. Kot je v decembru na seji parlamentarnega odbora za notranjo politiko pojasnila državna sekretarka z ministrstva za finance Marija Janc, so od tega posledice za državni proračun približno v višini 32 milijonov. Ostalo se razporedi na občine, zdravstveno blagajno in tudi ostale vire, kot primer je navedla domove za starejše, kjer so vir tudi oskrbnine.

Občine sicer že več let zapored opozarjajo, da povprečnina, ki jo dobijo iz državnega proračuna za izvajanje zakonsko določenih nalog, ne dosega dejanskih stroškov.