c S

Avstrija ob prevzemu predsedovanja Ovseju obljublja prizadevanja za umiritev konfliktov

03.01.2017 08:30 Dunaj, 01. januarja (STA) - Avstrija je danes prevzela predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Ob tej priložnosti je zunanji minister Sebastian Kurz kot prednostne naloge navedel umiritev konfliktov, vnovično vzpostavitev zaupanja med državami članicami ter boj proti radikalizaciji. Že v torek bo odpotoval v nemirno vzhodno Ukrajino.

Avstrija, ki je predsedovanje prevzela od Nemčije, si želi po Kurzevih besedah izkoristiti svojo vlogo mostu med Vzhodom in Zahodom za izvajanje ukrepov, ki bodo okrepili zaupanje med državami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Razmišljanje o blokovski delitvi je spet v razcvetu. Še posebej v takšnih težkih časih dobi Ovse osrednji pomen," je poudaril Kurz, ki kot zunanji minister vodi predsedovanje.

Kurz si bo v ukrajinskem mestu Mariupol v torek in sredo skušal ustvariti kar najboljšo sliko trenutnih razmer, saj bo zaostritev odnosov med Ukrajino in Rusijo visoko na dnevnem redu Ovseja v času avstrijskega predsedovanja. Že v petkovem pogovoru za nemški tednik Spiegel je Kurz dejal, da se bo Avstrija zavzemala za postopno odpravljanje sankcij EU proti Rusiji, kot pogoj pa je navedel pozitivno razvijanje razmer v Ukrajini.

Kot je poudaril, je treba ponovno vzpostaviti zaupanje v Evropo, pri tem pa moramo spremeniti sankcije kot način kaznovanja v način vzpodbujanja. V EU sicer velja dogovor, da bodo sankcije proti Rusiji odpravili šele, ko bo Rusija izpolnila pogoje iz sporazumov iz Minska.

Tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je že poleti dejal, da se strinja s postopnim odpravljanjem sankcij proti Rusiji, če bo prišlo do pomembnega napredka v ukrajinskem konfliktu.

Ovse je za nadzorovanje spoštovanja prekinitve ognja v Ukrajino napotil okoli 700 civilnih opazovalcev. Konflikt, ki je nastopil po ruski priključitvi polotoka Krim, je sicer doslej zahteval že več kot 10.000 smrtnih žrtev, med njimi tako vojakov kot civilistov. 1,7 milijona Ukrajincev je moralo zapustiti svoje domove, številni so odvisni od humanitarne pomoči.