c S

Guterres ob prevzemu položaja pozval k miru

03.01.2017 08:29 New York, 01. januarja (STA) - Portugalec Antonio Guterres, ki je danes prevzel položaj generalnega sekretarja Združenih narodov, je ob začetku novega leta človeštvo pozval k miru. Kot je poudaril, je vse, za kar si prizadevamo kot človeštvo, odvisno od miru. Leto 2017 naj bo po njegovih besedah tisto, v katerem si bomo vsi prizadevali za premostitev razlik.

Kot je zapisal Guterres, ga prvi dan na položaju generalnega sekretarja ZN muči le eno vprašanje - kako pomagati milijonom ljudi, ki so ujeti v konfliktih in množično trpijo zaradi vojn, katerim ni videti konca, je sporočila informacijska služba ZN na Dunaju.

Civilisti so po Guterresovih besedah žrtve brutalnega nasilja. Ženske, otroci in moški umirajo ali so ranjeni, prisiljeni so zapustiti svoje domove in so razlaščeni. Cilji napadov so tudi bolnišnice in konvoji humanitarne pomoči, je poudaril.

"Nihče v teh vojnah ne zmaga, ampak vsak izgubi. Na milijarde dolarjev se porabi za uničevanje celotnih družb in gospodarstev. Hkrati se krepi nezaupanje in strah, ki lahko traja več generacij. Celotne regije se destabilizira, pri čemer nova grožnja, globalni terorizem, vpliva na vse nas," je opozoril generalni sekretar.

Pozval je k postavitvi miru na prvo mesto ter k zavzemanju za solidarnost, sočutje, dialog in spoštovanje drug drugega. "Premostimo politične delitve. Ustavimo spopade na bojiščih in za pogajalsko mizo dosezimo kompromis. Potrebujemo politične rešitve po mirni poti. Mir mora biti naš cilj in vodilo," je poudaril Guterres.

Med prvimi nalogami, ki 67-letnega Portugalca čakajo na čelu ZN, so sicer uresničevanje prekinitve ognja v Siriji in iskanje politične rešitve konflikta v tej državi. Tudi Guterres sam je napovedal, da bo ena njegovih prednostnih nalog reševanje krize v Siriji, ki jo je označil za "raka na globalni ravni". "Vojna ni povzročila le trpljenja sirskemu ljudstvu, ampak povzroča tudi nasilne odzive, tudi teroristična dejanja," je pred nekaj dnevi izjavil za portugalsko televizijo SIC.

Med prednostnimi nalogami si je sicer Guterres, nekdanji portugalski premier in nekdanji visoki komisar ZN za begunce, ki je na položaju generalnega sekretarja ZN po desetih letih nasledil Južnokorejca Ban Ki Moona, zadal še čimprejšnje srečanje z bodočim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki na položaj prihaja 20. januarja.

Guterres se je sicer ob prisegi 12. decembra lani zavezal, da bo funkcijo generalnega sekretarja ZN izvajal zgolj v skladu z interesi ZN in da ne bo sprejemal navodil "nobene vlade ali druge oblasti". Dodal je, da se bo osredotočil na tri strateške točke, kjer so potrebne spremembe. To so vzpostavljanje in spodbujanje miru, doseganje trajnostnega razvoja ter reformiranje notranjega ustroja ZN.