c S

Guterres prevzema dolžnosti generalnega sekretarja ZN

03.01.2017 08:24 New York, 01. januarja (STA) - Portugalec Antonio Guterres bo danes prevzel položaj generalnega sekretarja Združenih narodov. Med prvimi nalogami, ki ga čakajo, bo zagotovo uresničevanje prekinitve ognja v Siriji in iskanje politične rešitve konflikta v tej državi.

Tudi Guterres sam je napovedal, da bo ena njegovih prednostnih nalog reševanje krize v Siriji, ki jo je označil za "raka na globalni ravni". "Vojna ni povzročila le trpljenja sirskemu ljudstvu, ampak povzroča tudi nasilne odzive, tudi teroristična dejanja," je pred nekaj dnevi izjavil za portugalsko televizijo SIC.

Vladna stran in uporniki v Siriji so sicer v četrtek sklenili prekinitev ognja, ki zaenkrat bolj ali manj drži. Ker naj bi ga nadzirali Rusija in Turčija, pa prvič veje resen optimizem, da bi to lahko pomenilo konec morije v Siriji, ki poteka že vse od leta 2011.

Med prednostnimi nalogami si je sicer Guterres, nekdanji portugalski premier in nekdanji visoki komisar ZN za begunce, ki bo na položaju generalnega sekretarja ZN nasledil Južnokorejca Ban Ki Moona, zadal še čimprejšnje srečanje z bodočim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki na položaj prihaja 20. januarja.

Trump je doslej že nekajkrat nakazal, da bi se lahko odnos ZDA do ZN spremenil; pred dnevi - potem ko je VS ZN sprejel resolucijo proti gradnji izraelskih naselbin na palestinskih zasedenih ozemljih, pri čemer ZDA niso uporabile veta - je ZN celo označil za "debatni krožek" in napovedal korenite spremembe.

Guterres se je sicer ob prisegi 12. decembra lani zavezal, da bo funkcijo generalnega sekretarja ZN izvajal zgolj v skladu z interesi ZN in da ne bo sprejemal navodil "nobene vlade ali druge oblasti". Dodal je, da se bo osredotočil na tri strateške točke, kjer so potrebne spremembe. To so vzpostavljanje in spodbujanje miru, doseganje trajnostnega razvoja in reformiranje notranjega ustroja ZN.

Opozoril je še, da položaj prevzema v času, ko ljudje izgubljajo zaupanje v voditelje in institucije, vključno z ZN. "Čas je za obnovitev odnosov med ljudmi in voditelji - državnimi in mednarodnimi. Čas je, da voditelji prisluhnejo in pokažejo, da jim je mar za njihove ljudi ter globalno stabilnost in solidarnost, od katerih smo vsi odvisni," je poudaril tedaj.

Generalna skupščina ZN je Guterresa formalno za generalnega sekretarja izbrala 13. oktobra. Soglasno ga je potrdila na priporočilo Varnostnega sveta ZN, ki ga je po nekaj mesecih izbiranja med 13 kandidati, med katerimi je bil tudi nekdanji predsednik Danilo Türk, potrdil 5. oktobra.

Guterres velja za priljubljenega in odločnega borca za pravice beguncev, ki jim je pomagal v dveh mandatih na položaju visokega komisarja ZN za begunce. 67-letni portugalski socialist, ki je obenem globoko veren katolik, se je rodil 30. aprila 1949 v Lizboni. Izšolal se je za elektroinženirja, leta 1974 se je včlanil v socialistično stranko in dve leti kasneje je bil na prvih demokratičnih volitvah po diktaturi izvoljen za poslanca.

Leta 1992 je postal generalni sekretar socialistične stranke, ki jo je na volitvah 1994 popeljal do zmage in leto kasneje postal portugalski premier. Brez težav je osvojil tudi drugi premierski mandat, ki ga je zasedal do aprila 2002. Leta 2005 ga je generalni sekretar ZN Kofi Annan izbral za visokega komisarja ZN za begunce, kjer je ostal dva mandata.