c S

V veljavi tudi globe za prevelike količine nabranih gozdnih plodov

03.01.2017 08:24 Ljubljana, 01. januarja (STA) - V veljavo je stopila novela zakona o gozdovih, s katero naj bi učinkoviteje varovali gozdove ter izvajali ukrepe v primeru prenamnožitve podlubnikov in drugih škodljivcev. Novela določa tudi globe za prevelike količine nabranih gozdnih plodov. Tiste, ki bodo presegli določeno mejo, bodo inšpektorji lahko kaznovani z globo od 200 do 400 evrov.

V gozdu je od danes dovoljeno nabrati največ dva kilograma gob, kostanja in maha in največ en kilogram zelnatih rastlin. Doslej je gozdarska inšpekcija izrekala globe le za presežene količine nabranih gob.

Kmetijski minister Dejan Židan je ob sprejemanju novele pojasnil, da ta prinaša pomembne spremembe s ciljem zagotovitve učinkovitega varstva gozdov in zmanjšanja administrativnih obremenitev, tako za lastnike gozdov kot tudi za pravne osebe, ki z lastniki sodelujejo v procesu gospodarjenja z gozdovi in predstavljajo pomemben dejavnik pri oblikovanju celotne gozdno-lesne verige.

Novela obenem določa prosto gibanje obiskovalcev po gozdu, a na lastno odgovornost in v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje v gozdovi.

Opredeljuje tudi rastiščni koeficient, ki je eden izmed elementov za določitev višine katastrskega dohodka. S to dopolnitvijo zakona bodo zagotovili transparentnost pri določitvi rastiščnega koeficienta, hkrati pa lastnikom gozdov omogočili, da zahtevajo dodatno preveritev tega koeficienta za njihovo posest.