c S

Začenja veljati nov sodni red

03.01.2017 08:23 Ljubljana, 01. januarja (STA) - Minister za pravosodje Goran Klemenčič je konec decembra izdal nov sodni red, ki začne veljati danes. Med drugim določa, da bo moralo vrhovno sodišče ministrstvu za pravosodje za potrebe javne objave zagotoviti posredovanje vseh pomembnejših sodb in vseh sodb višjih sodišč. Prav tako bodo morala sodišča omogočiti brezplačen vpogled v vpisnike.

Novi sodni red določa, da mora vrhovno sodišče ministrstvu za pravosodje zagotavljati nemoteno posredovanje sodnih odločb o glavni stvari za namene izvajanja sistemskega spremljanja delovanja sodišč, enotnosti sodne prakse in javne objave sodb.

Pri tem sodni red določa nekatere roke. Tako bo moralo vrhovno sodišče najpozneje v šestih mesecih zagotoviti posredovanje vseh odločb druge stopnje in vseh odločb glede izrednih pravnih sredstev pred vrhovnim sodiščem.

Najpozneje v osmih mesecih bo moralo zagotoviti posredovanje vseh odločb v kazenskih in gospodarskih pomembnejših zadevah; najpozneje v enem letu vseh odločb v delovnih, socialnih in nepravdnih pomembnejših zadevah; najpozneje v letu in pol pa vseh civilnih in prekrškovnih odločb v pomembnejših zadevah.

Nov sodni red določa, da bo moralo posamezno sodišče prek spletnih strani sodstva omogočiti brezplačen vpogled v podatke iz vpisnikov, kar naj bi pomenilo, da bo lahko vsak v vsakem trenutku pogledal, v kakšni fazi je posamezna zadeva. Slednje mora vrhovno sodišče zagotoviti v roku devetih mesecev.

Nov sodni red tudi določa, da je fotografiranje in snemanje v zadevah, kjer javnost ni izključena, dovoljeno neposredno pred pričetkom javne glavne obravnave in ob ustni razglasitvi odločitve, pri čemer je črtana dozdajšnja določba, da je za slikovno snemanje sodnika oziroma članov senata potrebno njihovo soglasje.

Po novem bo mogoče tudi snemanje celotne glavne obravnave, kjer javnost ni izključena, če bo to dovolil predsednik sodišča.

Glede sodnih pisanj novi sodni red določa, da se izdelajo v fizični ali elektronski obliki, kar sledi cilju, da bi sodišča do leta 2020 v celoti poslovala v elektronski obliki. Smiselno novi sodni red ureja tudi ravnanje z dokumenti v elektronski obliki ter e-spisi.