c S

Sloveniji se obeta zmerna gospodarska rast

03.01.2017 08:14 Ljubljana, 31. decembra (STA) - Sloveniji se v prihodnjem letu glede na napovedi različnih institucij obeta gospodarska rast v višini med 2,3 in 2,9 odstotka BDP. Zniževala naj bi se tudi brezposelnost in javnofinančni primanjkljaj, hkrati pa še naprej krepil izvoz. Gospodarska združenja ob tem opozarjajo na visoke stroške dela, ki zmanjšujejo konkurenčnost gospodarstva.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Sloveniji na primer za prihodnje leto napovedala 2,4-odstotno rast, kar je 0,4 odstotne točke več od njene napovedi za letos. Zniževala naj bi se tudi brezposelnost, ki naj bi bila po anketni metodi 7,1-odstotna, in javnofinančni primanjkljaj, ki naj bi v letu 2017 zdrsnil na 1,6 odstotka BDP.

Kot so zapisali pri OECD, je na račun novih zaposlitev pričakovati pospešek zasebne potrošnje. S pomočjo kohezijskih sredstev se bodo okrepile tudi investicije, zlasti v infrastrukturo. Podjetja se bodo odzvala na omejitve zmogljivosti, nepremičninski trg pa se bo spoprijel z višjimi cenami objektov. Kot so še zapisali pri OECD, se bo zvišala inflacija.

Evropska komisija in Umar še bolj optimistična

Še bolj optimistična je pri napovedih Evropska komisija, ki Sloveniji za prihodnje leto napoveduje 2,6-odstotno rast. Rast bosta po ocenah komisije poganjala krepitev izvoza in potrošnje kljub krčenju javnih vlaganj. V prihodnjih dveh letih se pričakuje nadaljnji premik z zunanjega na domače povpraševanje. Komisija Sloveniji napoveduje tudi nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela in javnih financ.

Javnofinančni primanjkljaj naj bi se v letu 2017 znižal z letos predvidenih 2,2 odstotka BDP na dva odstotka BDP. Primanjkljaj v vsakem primeru ostaja znatno pod tremi odstotki BDP, kar kot zgornjo dovoljeno mejo določajo evropska proračunska pravila, a komisija Slovenijo še vedno opozarja na fiskalni napor.

Bruseljska ocena je primerljiva s septembrsko napovedjo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), po kateri naj bi Slovenija prihodnje leto beležila 2,9-odstotno rast. Dinamika rasti izvoza naj bi se v prihodnjih dveh letih malenkost umirila, a še vedno ostala krepka.

Prihodnje leto naj bi se tako izvoz okrepil za 5,5 odstotka, vendar pa se bo zvišala tudi rast uvoza - v 2017 naj bi dosegla 5,9 odstotka. Prispevek menjave s tujino k rasti BDP tako ne bo več pozitiven, kar pa bo po navedbah Umarja v prihodnje nadomestila domača potrošnja - prihodnje leto naj bi dosegla dva odstotka.

Nadaljujejo se tudi ugodna gibanja na trgu dela. Rast stopnje zaposlenosti bo po napovedih Umarja prihodnje leto znašala 1,4 odstotka. Plače v zasebnem sektorju se postopno povečujejo, tak trend je po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta pričakovati tudi v prihodnje. Bodo pa plače ostale zmerne oz. ne bodo presegale rasti produktivnosti, saj bodo podjetja želela ohraniti svoj konkurenčni položaj. Za prihodnje leto je Umar napovedal 0,6-odstotno rast bruto plač.

GZS in OZS pri napovedih previdnejši

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) za prihodnje leto napoveduje 2,3-odstotno rast. Zasebna potrošnja se bo po ocenah glavnega ekonomista pri službi za analitiko na GZS Bojana Ivanca prihodnje leto še okrepila blizu dveh odstotkov. Za štiri odstotke bodo narasle investicije, predvsem zaradi izrazito nizke vrednosti del v letošnjem letu. Tudi zasebni sektor bo precej okrepil investicije, in sicer predvsem v opremo in stroje kot tudi poslovne prostore, je Ivanc pojasnil za STA.

Število neto novih delovnih mest bo po njegovih napovedih prihodnje leto 8000, kar je nekoliko manj od predvidevanj za letošnje leto (10.000 novih delovnih mest). Stopnja anketne brezposelnosti se bo znižala nekoliko bolj (s 7,9 odstotka v 2016 na 7,4 odstotka v 2017), predvsem zaradi zmanjšanja števila delovno aktivnih. Izvoz naj bi se prihodnje leto realno okrepil za 5,4 odstotka.

Konkurenčnost slovenskega gospodarstva se je v zadnjih letih izboljšala, vendar se z izzivi soočajo dejavnosti z visoko dodano vrednostjo in visokimi plačami, ker zaradi visokih stroškov dela ne zmorejo privabiti tuje talente, ki bi še okrepili našo izvozno konkurenčnost. Tudi obstoječe zaposlene podjetja zaradi visoke obdavčitve dela pri višjih plačah težko motivirajo za delo. Tehnološka struktura slovenskega gospodarstva se pospešeno krepi, saj so podjetje povečala vlaganja v stroje in opremo, navajajo na GZS.

Tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je pri napovedih previdnejša od uradnih podatkov Umarja in meni, da slovensko gospodarstvo ne bo doseglo 2,9-odstotne rasti. Pri OZS so previdnejši tudi pri oceni rasti izvoza, ki jo je Umar ocenil na 5,5 odstotka. Zaposlenost se bo krepila, kar je posledica gospodarske rasti in povečane domače potrošnje, menijo na OZS.

Ocenjujejo, da so slovenska podjetja še vedno premalo konkurenčna. Na to med drugim vplivajo nespodbudno poslovno okolje v Sloveniji, nestabilne razmere zaradi hitrih sprememb zakonodaje, veliko administrativnih ovir in visoke obremenitve plač. S tem država dodatno obremenjuje gospodarstvo, tako da težje konkurira podjetjem iz držav, kjer imajo prijazno poslovno okolje, še opozarjajo v OZS.