c S

Dodik za leto 2017 napoveduje referendum o osamosvojitvi

03.01.2017 08:01 Sarajevo, 30. decembra (STA) - Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je v četrtek zvečer ponovil, da bo ta srbska entiteta v BiH tudi v letu 2017 nadaljevala pot odcepitve od Bosne in Hercegovine. V prihodnjem letu je napovedal pripravo referenduma o osamosvojitvi. Lokalni mediji opozarjajo, da gre za doslej najbolj resno grožnjo.

"Prihodnje leto bomo pripravili zelo pomemben referendum za našo prihodnost. Jaz in moji sodelavci bomo določili, kdaj bo potekal," je dejal v pogovoru za televizijo entitete RTRS, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dodal je, da bo imela Republika srbska že v prvi polovici leta 2017 priložnost, da "zahteva svoj status" in opozicijske stranke pozval k sodelovanju pri tej zamisli.

Dodal je, da je po septembrskem referendumu o dnevu entitete sedaj odprta pot za vse vrste referendumov.

Ocenil je še, da bo k načrtom o osamosvojitvi Republike srbske prispeval tudi prihod novega predsednika Donalda Trumpa na čelo ZDA.

Javna televizija BiH je ocenila, da gre za doslej najbolj jasno izraženo željo Dodika po odcepitvi Republike srbske od BiH.

Podpredsednik Republike srbske Ramis Salkić, ki je tudi visoki predstavnik glavne bošnjaške stranke v BiH, Stranke demokratske akcije, pa je opozoril, da bi ti načrti lahko povzročili velike probleme in spore. Izpostavil je, da Bošnjaki kot avtohton narod BiH odcepitve ne bodo dovolili.

Prijateljske države BiH je pozval, naj ne dovolijo Dodikovih avantur, domače pravosodje pa, da naj vendarle sankcionira njegovo neustavno ravnanje.

Dodik je tudi napovedal, da bodo v Republiki srbski 9. januarja praznovali dan entitete in s tem "usmerili pozornost na dejstvo, da je bila entiteta na ta dan ustanovljena". "Tega datuma ne bodo spreminjali z nikakršnimi administrativnimi odločitvami katerekoli instance," je dejal Dodik v četrtek v Beogradu, kjer se je srečal s srbskim premirjem in predsednikom. Dodal je, da bo srbski predsednik Tomislav Nikolić ob prazniku prišel v Banja Luko.

Ustavno sodišče BiH je v začetku decembra zavrnilo referendum, ki so ga 25. septembra izvedli v Republiki srbski, in njegov izid. Po mnenju sodišča je bil referendum, na katerem so odločili, da naj 9. januar ostane dan Republike srbske, v nasprotju z ustavo BiH. Ta datum je namreč za marsikoga v BiH sporen, saj gre za dan, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH", kar je privedlo do vojne.