c S

Vlada o gospodarskih temah

07.12.2016 15:06 Ljubljana, 07. decembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela strateški okvir prilagajanja podnebnim spremembam, sprejela več sklepov v zvezi z delovanjem slabe banke ter zagotovila dodatna sredstva za vzdrževanje železniške infrastrukture.

Vlada je sprejela strateški okvir prilagajanja podnebnim spremembam, katerega cilj je zmanjšanje izpostavljenosti vplivom podnebnih sprememb, občutljivosti in ranljivosti Slovenije zanje ter povečevanje odpornosti in prilagoditvene sposobnosti družbe. Gre za prvi korak k razvoju celovitega medsektorskega procesa prilagajanja, zato dokument v prvi vrsti vsebuje usmeritve za večjo vključenost prilagajanja v vse politike, ukrepe in ravnanja. Posamezne ukrepe bo podrobneje opredelil izvedbeni načrt usmeritev srednjeročnih ukrepov.

Vlada je sprejela energetsko bilanco Slovenije za leto 2016, v kateri napoveduje skupno letno porabo posameznih virov energije in načine zagotavljanja oskrbe z njo. Oskrba z energijo bo letos za 1,9 odstotka večja od lanske, približno polovico pa je bomo uvozili.

Vlada je kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odločila, da se za obveznosti DUTB iz naslova dveh zadolžitev na bančnem trgu izda poroštvo države. Višina obeh zadolžitev lahko skupaj znaša največ 520 milijonov evrov. DUTB bo s poroštvom zavarovala plačilo posojil, ki jih bo najela za poplačilo glavnice obveznice DUT02 ter obresti obveznic DUT02, DUT03 in DUT04.

Vlada je določila smernice za delovanje DUTB. Te še natančneje opredeljujejo nabor podatkov, ki jih mora DUTB posredovati ministrstvu, hkrati pa določajo nove kazalnike uspešnosti njenega delovanja.

Vlada je sprejela sklep o sklenitvi aneksa k pogodbi o opravljanju storitev upravljavca javne železniške infrastrukture za obdobje 2016-2020, sklenjeni z družbo SŽ - Infrastruktura. Z njim se vrednost letos izvedenih zamenjav v okviru vzdrževanja javne železniške infrastrukture povečuje za 1,4 milijona evrov na 11,4 milijona evrov.

Vlada je Slovenski inštitut za standardizacijo imenovala za nacionalnega administratorja za podeljevanje unikatnih identifikacijskih številk v sistemu elektronskega pobiranja cestnine. Ta se bo v Sloveniji uvedel predvidoma konec leta 2017.

Vlada je izdala spremembe uredbe o določitvi finančnih uradov Finančne uprave RS, s katerimi se zaradi povečanja učinkovitosti pobiranja davkov nekatere naloge posameznih finančnih uradov določajo drugače.

Vlada je ocenila, da ne podpira predloga novele zakona o bančništvu, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Matejem Toninom (NSi). Predlagatelji predlagajo dodatne kriterije za oceno primernosti kandidatov za člana uprave oz. nadzornega sveta banke.

Slovenija je zaključila pogajanja z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) in se dogovorila o končnem besedilu sporazuma o podelitvi statusa pridružene članice. V imenu države ga bo 16. decembra v Ženevi podpisala ministrica za izobraževanje znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Pot let pozneje naj bi Slovenija postala polnopravna članica organizacije.