c S

Evropska agencija za mejno in obalno stražo dobila rezervni sestav

07.12.2016 14:43 Bruselj, 07. decembra (STA) - Evropska agencija za mejno in obalno stražo ima od danes na voljo rezervni sestav mejne policije s tehnično opremo za hitro odzivanje. Agencija bo lahko opremo in stalni rezervni sestav vsaj 1500 mejnih policistov in strokovnjakov v petih dneh napotila v države članice, ki bi potrebovale pomoč na zunanjih mejah EU, so sporočili danes v Bruslju.

"Odslej pri operacijah Evropske agencije za mejno in obalno stražo ne bo več primanjkovalo osebja ali opreme," je danes v Bruslju dejal evropski komisar, pristojen za migracije, Dimitris Avramopulos. "Gre za pomemben mejnik v razvoju agencije, ob tem pa bo državam članicam ves čas zagotovljena zadostna podpora v primerih, ko bodo zunanje meje deležne hudega pritiska," je še dodal.

Generalni direktor agencije za zunanje meje Frontex, na kateri temelji Evropska agencija za mejno in obalno stražo, Fabrice Leggeri je ob tem dejal, da so dobili "pomembno orodje, ki bo Frontexu omogočilo bolj učinkovito in hitro pomoč državam pri soočanju z izrednimi razmerami na zunanjih mejah", so zapisali na spletni strani Frontexa.

Rezervni sestav 1500 mejnih policistov in strokovnjakov so zagotovile države EU in države schengenskega območja. Sestav za hitro odzivanje bo sicer dopolnil kapacitete 1200 uradnikov, ki so prek agencije vključeni v operacije na zunanjih mejah EU. Agenciji je od danes na voljo tudi tehnična oprema za hitro posredovanje, ki jo sestavljajo vozila, plovila in letala.

Evropska mejna in obalna straža, ki je bila ustanovljena z namenom boljšega nadzora na zunanjih mejah unije, je uradno začela delovati 6. oktobra.