c S

Vrhovno sodišče ZDA odločilo, da Samsungu za zdaj ni treba plačati odškodnine Applu

07.12.2016 13:48 Washington, 07. decembra (STA) - Vrhovno sodišče ZDA je v torek odločilo, da korejskem Samsungu ne bo treba plačati odškodnine ameriškemu tekmecu Applu, a hkrati dlje trajajoči spor med obema tehnološkima velikanoma, ki ga je Apple sprožil s tožbo za zaščito intelektualne lastnine, vrnil v odločanje na nižjo stopnjo.

Samsung bi po zadnji odločitvi nižjih sodišč Applu zaradi kršitev intelektualne lastnine pri komponentah za izdelavo mobilnikov moral plačati 399 milijonov ameriških dolarjev, vendar je vrhovno sodišče v najnovejši sodbi zavrglo odškodnino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V soglasni odločitvi z osmimi glasovi je najvišje sodišče v državi odločilo, da Samsungu ni potrebno za odškodnino nameniti dobička iz prodaje pametnih telefonov, v katerih naj bi pri videzu sprednjega dela telefona kršil intelektualno lastnino Appla. Primer se zdraj vrača na prizivno sodišče v Washingtonu.

Čeprav po poročanju AFP sodba vsebuje le malo detajlov, bo po ocenah analitikov vseeno omejila zneske odškodnin, ki jih lastniki patentov različnih komponent za napredne naprave lahko pričakujejo od domnevnih kršiteljev njihov pravic.

Samsung je takoj razglasil zmago v primeru, hkrati pa odločitev označil za "zmago za vse, ki zagovarjajo kreativnost, inovacije in pošteno konkurenco na trgu".

Kljub temu pa primer še ni zaključen, saj vrhovno sodišče v svoji sodbi ni dalo nižjim sodiščem navodil glede tega, kako naj v prihodnosti odločajo o odškodninah v podobnih primerih.

Na to so takoj opozorili tudi nekateri pravni strokovnjaki, ki ocenjujejo, da bo zadnja sodba verjetno razočaranje za obe stranki v postopku.

"Čeprav ta primer ustvarja upanje za Samsung in druge, za katere je bilo ugotovljeno, da so kršili patente glede elementov, uporabljenih v napravah, ne daje končnih odgovorov o uporabi prava," je odločitev s svojem blogu komentiral profesor prava na University of Missouri Dennis Crouch.

Kot je še dodal, je vrhovno sodišče odločilo dovoliti odškodnino za kršitev patentov za komponente naprav, hkrati pa ocenilo, da je potrebno upoštevati končni proizvod kot celoto. S tem je pustilo odprto polje glede interpretacij v odločanju glede odškodnin v primerih, ko je kršena intelektualna lastnina pri sestavnih delih naprav.

"Zdaj bo naloga sodišč, da se od primera do primera odločajo, kakšna raven odškodnine velja glede na vrsto kršitve," je še dodal.