c S

Ob dnevu spomina na mrtve po državi številne žalne slovesnosti

28.10.2016 13:15 Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, po državi potekajo številne žalne slovesnosti in polaganja vencev. Najvišji predstavniki oblasti se bodo poklonili padlim v prvi in drugi svetovni vojni ter vojni za Slovenijo in žrtvam povojnih pobojev. V okolici večjih pokopališč bo zlasti v ponedeljek in torek veljal poseben prometni režim.

Predsednik Pahor v torek na ljubljanskih Žalah, v Kočevskem rogu in na sv. Urhu

Predsednik republike Borut Pahor bo na praznični torek na ljubljanskih Žalah položil vence k pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91, spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, lipi sprave in h kostnici žrtev iz 1. svetovne vojne. Spremljali ga bodo predsednik državnega zbora Milan Brglez, premier Miro Cerar, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor policije Marjan Fank.

Prav tako v torek bo predsednik republike položil venca k spominskemu obeležju pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu in k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na sv. Urhu pri Ljubljani.

Predsednik državnega sveta Bervar bo v nedeljo v Mariboru položil venca k spomeniku vsem žrtvam na Dobravi in k spomeniku talcem.

Ministrice za obrambo, za notranje zadeve in za delo skupaj pri spomenikih na Žalah

Ministrice za obrambo, za notranje zadeve in za delo, Andreja Katič, Vesna Györkös Žnidar in Anja Kopač Mrak, ter predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek pa so že danes v spremstvu predstavnikov ljubljanske mestne občine in veleposlaništev na Žalah položili vence h kostnici žrtev iz 1. svetovne vojne, k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 in k spomeniku v Gramozni jami.

Poslanki SMC Janja Sluga in Anita Koleša, poslanka NSi Iva Dimic ter predstavniki ministrstva za delo in komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč so prav tako danes položili venec pri kapelici ob vhodu v rov sv. Barbara pri Hudi Jami.

Delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever pa je položila cvetje k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu in k pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 na ljubljanskih Žalah.

Žalne slovesnosti so za danes napovedali tudi v občinah. V Mariboru komemoracijo ob spominskem obeležju žrtvam agresije na Slovenijo '91. Predstavniki celjske mestne občine so oziroma še bodo položili vence v Starem Piskru, na Teharjih in ob grobnici Golovec. Na Ptuju bo komemoracija v spominskem parku na starem mestnem pokopališču.

Mariborska mestna občina pa je za torek napovedala tudi komemoracijo ob partizanskem grobišču na pokopališču Pobrežje.

Osrednja komemoracija v novogoriški mestni občini bo v torek v spominskem parku na Trnovem pri Gorici. Predstavniki mestnega sveta bodo tudi položili vence pri grobišču nad Grgarjem, pri spomeniku padlim vojakom na Škabrijelu v Ravnici in pri dveh grobiščih nad Trnovim.

V okolici večjih pokopališč zaradi pričakovane gneče spremenjen prometni režim

Zlasti v okolici večjih pokopališč bodo zaradi množičnega obiska, ki tudi letos ne bo izostal, spremenili prometni in parkirni režim. Na urejenih parkiriščih v bližini ljubljanskih Žal bo mogoče od sobote do torka brezplačno parkirati. Voznike prosijo, naj parkirajo le na urejenih parkiriščih ter naj upoštevajo prometno signalizacijo in navodila redarjev.

Avtobusi ljubljanskega mestnega potniškega prometa bodo v ponedeljek in torek obratovali po posebnih voznih redih, prilagojenih povečanemu obisku pokopališča na Žalah. V ponedeljek in torek bo zaradi boljše pretočnosti potnikov samo na postajališču Žale mogoč vstop in izstop na vseh vratih avtobusov.

Mestna občina Maribor je za ponedeljek in torek napovedala spremenjen prometni režim v okolici pokopališča Pobrežje in pokopališča Gorca v Malečniku. Občane pozivajo, naj za prevoz na in s pokopališča uporabijo javna prevozna sredstva, ki bodo vozila bolj pogosto in opravljala dodatne vožnje.

S celjska mestne občine so sporočili, da bo v ponedeljek in torek spremenjen prometni režim na pokopališčih Mirna pot in Teharje. V velenjski mestni občini pa bodo občanom v ponedeljek in torek omogočili vožnjo z brezplačnim mestnim avtobusom.

Dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov že osmo leto zapored

Tudi letos bo že osmo leto zapored od sobote do torka po več krajih v državi potekala ekološko humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. Njen namen je, da ljudje namesto pretiranega okraševanja grobov s svečami, ki predstavljajo tudi obremenitev za okolje, sredstva raje namenijo za nakup medicinskih pripomočkov in zdravljenje.

Darovalci bodo v zameno prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko poklonili preminulim. Na ta način so v preteklih letih zbrali skupaj že skoraj 120.000 evrov. Letošnja novost so virtualne SMS svečke. Prižgemo jih, če pošljemo SMS s ključno besedo SVECKA na 1919.

S pozivom Prižgite svečo manj se je oglasilo tudi ministrstvo za okolje in prostor. Kot je opozorilo, tudi za odpadne nagrobne sveče velja, da noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati.

V Sloveniji skrb za grob tudi kulturna norma

Dan spomina na mrtve, ki je v Sloveniji dela prost dan, je namenjen obisku grobov. Smrt v kulturno-civilizacijskem in religioznem sistemu, ki mu Slovenci pripadamo, ni dobro sprejeta, je že lani pred praznikom za STA pojasnila Mirjana Ule s centra za socialno psihologijo na ljubljanske fakulteti za družbene vede.

Zaznamovanje spomina na pokojnika je po eni strani lahko notranja potreba posameznika. A Uletova pri tem opozarja na moč družinske tradicije v Sloveniji, kjer je skrb za grob kulturna norma.