c S

Hrvaška namerava v leto 2017 vstopiti z veliko davčno reformo

27.10.2016 14:11 Zagreb, 27. oktobra (STA) - Hrvaški finančni minister Zdravko Marić je na današnji seji hrvaške vlade napovedal davčno reformo, s katero nameravajo med drugim okrepiti konkurenčnost hrvaškega gospodarstva in izboljšati socialno pravičnost. Dodatne olajšave naj bi čutilo dodatnih več kot pol milijona prebivalcev.

Marić je napovedal, da bodo splošno stopnjo davka na dobiček znižali z 20 na 18 odstotkov, kmetje in obrtniki z letnimi prihodki pod tri milijone kun (400.000 evrov) pa bi imeli dodatno znižanje in bi plačali 12-odstotni davek na dobiček.

Na Hrvaškem nameravajo spremeniti sistem dohodnine ter znižati stopnje za plače nad 17.500 kun (2300 evrov) s 40 na 36 odstotkov, pod tem zneskom pa bi plače obdavčili s 24-odstotno obveznostjo do države. Prihodkov do 3800 kun (500 evrov) ne bodo obdavčili, dodatne olajšave pa bodo imeli davkoplačevalci, ki imajo otroke, ter tisti, ki vzdržujejo družinske člane.

Marić je izpostavil, da doslej dohodnine ni bilo treba plačevati približno 900.000 ljudem, z davčno reformo, ki bo začela veljati 1. januarja prihodnje leto, pa naj bi jih razbremenili še več kot 550.000. Še približno 330.000 oseb bo imelo nižje davke kot doslej.

Obenem nameravajo ukiniti davčne olajšave za reinvestirani dobiček, ker se je število podjetnikov, ki so jih uporabljali, znižalo s približno dveh odstotkov v času uveljavitve olajšave na manj kot odstotek.

Davek na dodano vrednost (DDV) bo v prvi fazi davčne reforme ostal pri 25 odstotkih, ga bodo pa po 1. januarju 2017 za določene izdelke, kot so kmetijski repromaterial ali distribucija električne energije, znižali na 13 odstotkov. Obe stopnji DDV nameravajo znižati za odstotno točko v začetku leta 2018.

Hrvaški finančni minister je napovedal še ukinitev olajšave pri plačevanju davka pri nakupu prve nove nepremičnine in znižanje stopnje davka na promet s petih na štiri odstotke. Ukinili bodo tudi komunalna nadomestila ter uvedli nove davke, ki jih bodo zaračunavali glede na leto izgradnje in stanje nepremičnine. Po Marićevih besedah večina lastnikov nepremičnih ne bo čutila sprememb, razen tistih z novejšimi nepremičninami.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je izpostavil, da gre za eno izmed najpomembnejših reform. Z njo naj bi okrepili gospodarsko rast, zaposlovanje in konkurenčnost hrvaškega gospodarstva, obenem pa doma obdržali visoko izobražene kadre, poudarili socialno pravičnost in spodbudili razvoj obrtništva, srednjega in malega podjetništva ter kmetijstva.

Za izvedbo davčne reforme bodo morali do konca leta sprejeti sedem novih ter spremeniti več obstoječih zakonov.