c S

Nagrada Saharov letos borkama za pravice Jazidov

27.10.2016 14:10 Strasbourg, 27. oktobra (STA) - Letošnji dobitnici nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, sta Nadia Murad in Lamija Adži Bašar, borki za pravice Jazidov, verske manjšine v Iraku, ki jo teroristična skupina Islamska država sistematično pobija, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta.

Odločitev o nagradi je sprejela konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, ki jo sestavljajo predsedniki političnih skupin in predsednik parlamenta Martin Schulz. Slavnostna podelitev nagrade bo v Strasbourgu 14. decembra.

"Gre za navdihujoči ženski, ki sta izkazali neverjeten pogum in človečnost v trenutkih izjemne okrutnosti. Ponosen sem, da sta dobitnici nagrade Saharova za leto 2016," je sporočil predsednik politične skupine liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. Skupina Alde je bila namreč skupaj s socialisti (S&D) predlagateljica obeh sedaj dobitnic nagrade.

S podelitvijo nagrade Saharova Muradovi in Bašarjevi "smo pokazali, da njun boj ni zaman in da smo pripravljeni podpreti njun boj proti okrutnosti, ki jo izvaja IS in ki ji je še vedno izpostavljeno veliko ljudi," je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz. "Uspeli sta pobegniti, se rešiti v Evropo in tukaj najti zatočišče," je dodal.

21-letna Muradova in 18-letna Bašarjeva sta preživeli spolno suženjstvo IS in postali glasnici žensk, ki so preživele njihovo načrtno spolno nasilje. Javno se zavzemata za jazidsko skupnost v Iraku, versko manjšino, ki jo bojevniki IS sistematično pobijajo.

Prihajata iz vasi Kočo v sindžarskem pogorju na severu Iraka. Tam je IS avgusta 2014 izvedla enega svojih najhujših pokolov in številne ženske odpeljala kot spolne sužnje. Zajeli so tudi Muradovo in Bašarjevo in njune sestre, jih preprodajali in zlorabljali kot spolne sužnje.

Muradovi je novembra 2014 uspelo pobegniti, pri tem pa ji je pomagala sosednja družina, ki jo je pretihotapila z območja pod nadzorom IS, tako da je prišla do begunskega taborišča v severnem Iraku, nato pa do Nemčije. Leto zatem, decembra 2015, je na prvem zasedanju Varnostnega sveta Združenih Narodov o trgovini z ljudmi pretresljivo spregovorila o svojih izkušnjah.

Bašarjeva je večkrat skušala pobegniti, kar ji je ob pomoči družine, ki je najela lokalne tihotapce, aprila le uspelo. Ko je pred džihadisti IS bežala s kurdskega območja proti ozemlju pod nadzorom iraških vladnih sil, sta v eksploziji mine umrla dva njena znanca, ona pa je bila ranjena in je skoraj oslepela.

Odkar si je v Nemčiji opomogla, dejavno osvešča o usodi jazidske skupnosti ter nepretrgoma pomaga ženskam in otrokom, ki jih je IS zasužnjila in nad njimi izvajala svoja grozodejstva

Poleg Muradove in Bašarjeve sta bila za nagrado Saharova predlagana še ugledni turški novinar in urednik Can Dündar in borec za pravice krimskih Tatarov Mustafa Džemilev. Kandidate sicer lahko nominirajo politične skupine ali vsaj 40 poslancev.

Evropski parlament nagrado Saharov vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani je nagrado dobil zaprti savdski aktivist in bloger Raif Badavi. Dobitnik nagrade sicer prejme 50.000 evrov.