c S

Evropski parlament poziva turške oblasti k izpustitvi priprtih novinarjev

27.10.2016 14:09 Strasbourg, 27. oktobra (STA) - Evropski parlament je danes pozval turške oblasti, naj izpustijo vse novinarje in medijske delavce, ki so priprti brez prepričljivih dokazov o kaznivi dejavnosti. V danes sprejeti resoluciji so evropski poslanci poudarili, da novinarjev ne bi smeli pripreti na podlagi vsebine njihovega novinarskega dela ali domnevne pripadnosti.

Po neuspelem poskusu vojaškega udara so v Turčiji prijeli najmanj 99 novinarjev in pisateljev, najmanj 330 novinarjem so razveljavili novinarske izkaznice, zaprli pa so tudi prostore več kot 100 medijskih hiš, zaradi česar je ostalo brez službe več kot 2300 novinarjev in drugih medijskih delavcev.

Evropski parlament sicer ostro obsoja poskus državnega udara v Turčiji 15. julija, podpira turške legitimne institucije ter priznava pravico turške vlade, da se odzove. Ob tem parlament poudarja, da turške oblasti ne smejo pod pretvezo še bolj zatirati legitimne in miroljubne opozicije ali medijem preprečevati uveljavljanja pravice do svobode izražanja. Parlament je ob tem tudi spomnil, da so svobodni in pluralni mediji bistven sestavni del vsake demokracije.

Parlament poziva turško vlado, naj omeji obseg izrednih ukrepov in jih ne uporablja za omejevanje svobode izražanja. Poudarja tudi, da široko zastavljene protiteroristične zakonodaje ne bi smeli uporabljati za kaznovanje novinarjev. Poslanci še pozivajo Evropsko službo za zunanje delovanje in države članice, naj še naprej spremljajo praktične posledice izrednih razmer, ki so bile razglašene julija in so bile 19. oktobra vnovič podaljšane za 90 dni.