c S

V združenjih občin zaskrbljeni zaradi napadov na župane

27.10.2016 14:03 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Na skupni seji Skupnosti občin Slovenije, Združenja mestnih občin in Združenja občin Slovenije so zbrani župani opozorili na vedno več pojavov fizičnega nasilja nad župani ter nasprotovali vsakemu nasilju nad nosilci javnih funkcij. Obenem so izrazili resno zaskrbljenost zaradi nedavnih fizičnih napadov na župane Škocjana, Škofje Loke in Ptuja.

V zadnjem času se število fizičnih obračunavanj, celo takšnih s smrtnim izidom, nad zaposlenimi v javni sferi očitno veča, so v izjavi za javnost zapisali v Skupnosti občin Slovenije. Zato so župani prepričani, da je skrajni čas za ukrepanje pristojnih državnih organov. Prav tako župani pozivajo državljane k dialogu, konstruktivnemu in spoštljivemu reševanju problemov, tako na lokalni kot državni ravni, ter strpnemu sobivanju v skupnostih.

Konec septembra je voznik avtomobila namerno trčil v škofjeloškega župana Miho Ješeta, ki se je s kolesom peljal v službo. Škocjanskega župana Jožeta Kaplerja pa naj bi pred dnevi po poročanju medijev napadel 18-letni moški iz Dobruške vasi.