c S

V Sredozemlju od petka rešili več kot 5700 migrantov in beguncev

24.10.2016 10:10 Rim, 23. oktobra (STA) - V Sredozemskem morju so od petka v 44 operacijah rešili več kot 5700 migrantov in beguncev. Našli so tudi 14 trupel, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila italijanska obalna straža, ki je koordinirala reševanje. Po nekaterih podatkih, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, so reševalci našli 21 trupel.

Obalna straža je sicer v soboto sporočila, da je koordinirala 20 reševalnih operacij in prestregla okoli 2400 ljudi. Dan prej so poročali o 24 operacijah na morju, v katerih so rešili okoli 3300 ljudi. Sedem trupel so našli v petek, še sedem pa v soboto, poroča dpa.

Okoli 463 migrantov so reševalci davi pripeljali v pristanišče Neapelj, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, nanašajoč se na podatke italijanskega notranjega ministrstva. Poleg rešenih so v Neapelj pripeljali tudi truplo nosečnice, ki poti ni preživela.

Trenutno v Italiji skrbijo za 165.000 prebežnikov, v celotnem minulem letu pa so poskrbeli za 103.792 beguncev, še navaja APA.

Italijanski premier Matteo Renzi je že večkrat opozoril na nezadostno solidarnost partnerjev iz EU. "Tako ne moremo nadaljevati, potrebujemo radikalno rešitev," je dejal ob sobotnem obisku na Siciliji. Obenem je spomnil na predlog za sankcioniranje vzhodnoevropskih držav, ki zavračajo sprejem beguncev, z zmanjšanjem sredstev EU.